© Rootsville.eu

The Mavericks (US)
tiltle: En Español
music: Latin - Maricachi - Tex Mex
release date: augustus 21, 2020
label: Mono Mundo Recordings/Thirthy Tigers
info artist: The Mavericks

© Rootsville 2020


Wanneer "The Mavericks" zich toeleggen op een nieuw album dan luistert het volk. Deze "En Español" laat zoals de titel doorschijnen dat het album volledig in het Spaans wordt gezongen. Geen kat die zich daaraan ergert als is het Japens, zolang het maar geen Chinees is.

Raul Malo en zijn Mavericks timmeren al meer dan 30 jaar aan hun weg en deze "En Español" stond nog op de bucket list van Mr. Malo. De band bracht in hun bestaan negen studioalbums uit. Ze ontstonden in 1989 en lasten in 2003 een sabbat periode in. In 2012 begonnen ze terug met optreden en dit resulteerde tot op heden in volle zalen. Op 17 februari 2018 waren we nog getuige van een meer dan 2 uur spectakel in "Het Depot" te Leuven en ook toen spatte het plezier bij Raol en de zijnen er duidelijk vanaf (concert report). Een succes verhaal dat ontstond in Miami en nog steeds verder duurt. Hun muziek is een mix van diverse stijlen waar de Latin invloedener een groot deel van uitmaken. Het resultaat een eigen Mavericks stijl.

Met hun nieuwe album, En Español, onderstrepen de Mavericks hun "alt-country" en brengen ze een verzameling nummers uit die uitsluitend met Spaanse teksten zijn geschreven. Dit levendige, sit-up-and-take-note album bevat deuntjes die de country- en rockfans van de band gemakkelijk over de grens zouden moeten halen. Maar de "Mavericks" doen ook veel aan genre-versmelting, waarbij ze originele en klassieke Latin-nummers gebruiken en ze eigen maken met alles van vintage rock tot mariachi. Mariachi die al meteen duidelijk wordt bij het luisteren naar opener "La Sitiera". Het wordt dan ook meteen duidelijk dat ze dit Spaanse album al lange tijd zouden gaan opnemen.

Raul's stem is zoals altijd pakkend zo ook te horen op "Mujer". Spaans dat zijn ook liefdesliedjes zoals te horen op het bekende "Cuando Me Enamoro (When I Fall In Love)", nummers die ook gedragen worden op de accordeon grooves van oud gediende Flaco Jiminez. "En Español" dat zijn die typische Tejano/Tex-Mex en Latin rhythms, getekend "The Mavericks".

tracks: