© Rootsville.eu

The Mystix (US)
tiltle: Can't Change It
music: American Roots - Blues
release date: 2020
label: independent
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist:
The Mystix

© Rootsville 2020


Het was zanger Jo Lilly die de groep ‘The Mystix’ in 2002 in het leven riep. Daarvoor deed hij beroep op Boston’s Finest Musicians’ waardoor een soort superband tot stand kwam. Samen met Sam Deluxe, Bobby Keyes, Marty Richards, Jerry Portnoy en Jesse Williams bracht hij een band op de planken met artiesten die hun naam al meer dan verdiend hebben in het Americana-Roots genre. Sinds het ontstaan heeft de band ook al wel veranderingen in de bezetting ondergaan maar drijft de band nog steeds op diezelfde flow van een mix van American roots muziek met een snuifje blues.

Op hun nieuwe album "Can't Change It" bestaat deze "The Mystix" nu naast Jo Lilly ook uit Bobby Keyes (guitar), Tom West (keyboards), Marty Ballow (bass), Duke Levine (guitar) en drummer en producer Mario Giovino. Ze krijgen ook steun voor de opnamen van Luther & Cody Dickinson van de "North Mississippi Allstars" en van harpist Charlie McCoy, Tom West en aan de pedalsteel BJ Cole. Het album werd opgedragen aan Mark Schremmerde, roadmaster van "Duke & The Drivers".

Het album opent "Outlaw Blues" van Robert Zimmerman en zo zitten we al meteen in 1965. Met het aan het aan Mink DeVille herrinerde "Carrie", "Brand New Love" en "That’s All, That’s All" werd er ruimte gemaakt voor enkele originals van de hand van Jo Lilly. "Ain’t Gonna Cry" is er eentje waarbij de credits gaan naar Timi Yuro en hier in onze contreien gekend uit de popcorn scène. North Mississippi country blues dan met "Jumper On The Line" en uiteraard de inbreng van Luther & Cody Dickinson. Heerlijk die sound van R.L. Burnside.

Met country legende Charlie McCoy aan de Mississippi saxofoon komen we toe aan Frankie Miller's "Bottle Of Whiskey". Het met een wals geïnfecteerde "Backstreet Girl" is er zowaar eentje van oude rotten Mick Jagger en Keith Richards waarbij Jo Lilly hier verrassend uit de hoek komt. Uit het arsenaal van de blues iconen brengen de heren hier ook nog Jimmy Reed's "Goin' To The River" en als afsluiter krijgen we nog het jazzy "Dreamers Holiday" met een Jo Lilly als onvervalste crooner alsof ze een ode willen brengen aan onze eigenste Reinhardt. Als toetje is er nog een andere versie van "Jumper On The Line"


tracks:

01. Outlaw Blues
02. Ain’t Gonna Cry
03. Carrie
04. Let’s Get Started
05. Jumped On The Line (ft. North Mississippi Allstars)
06. Bottle Of Whiskey (ft. Charie McCoy)
07. Brand New Love
08. Wouldn’t Mind Dyin’
09. Backstreet Girl
10. That’s All, That’s All
11. I Can’t Change It
12. Going To The REiver
13. Dreamers Holiday
14. Jumper On The Line (edit) (ft. Nortyh Mississippi Allstars)