© Rootsville.eu

The Proven Ones (US)
tiltle: You Ain't Done
music: Alt-Blues
release date: april 17, 2020
label: Gulf Coast Records
promotion: Devios Planet (Pati deVries)
info artist: The Proven Ones

© Rootsville 2020


Wie gedacht had dat de passage van deze supergroep vorig jaar op onze podia zoals "Moulin Blues" een eenmalige bevlieging zou zijn is er dus met deze "You Ain't Done" er aan voor de moeite. Na hun denderende debuut met "Wild Again" in 2018, een album dat in 2019 een blues nominatie in de wacht kawm te slepen, is er nu dus met "You Ain't Done" een opvolger die zal worden uitgegeven bij "Gulf Coast Records".


photo Brian Templeton @ Rootsville

Met een line-up die gezamenlijk al zovele jaren en honderden albums ervaring hebben krijg je meteen een 'supergroep', en zo mogen deze 'The Proven Ones' dan ook bestempeld worden. Dit all-star ensemble bestaat uit de Boston legende Brian Templeton. Al even legendarisch is de gitarist Kid Ramos. Verder hebben we nog de 'wizard on the keys', Anthony Geraci en de wonderbaarlijke ritme sectie met bassist Willie J. Campbell en drummer Jimi Bott. Al deze muzikanten speelden ooit bij groepen als The Fabulous Thunderbirds, Ronnie Earl and the Broadcasters, The Radio Kings, The James Harman Band, Rod Piazza and the Mighty Flyers, The Mannish Boys, and Sugar Ray and the Bluetones en hebben allen al vele nominaties op zak, een lijst te lang om op te gaan noemen.

Hun nieuwe boreling is dan nog een ruimere bezieling van de blues, een album met daarop 12 tracks en met een opmerkelijke passage van Ruthie Foster op het beklijvende "Whom My Soul Loves". Op deze "You Ain't Done" vinden we de band terug die hun muzikale grenzen verleggen met een nog brutaler statement. Geproduceerd en gemixt Jimi Bott en gecoproduceerd door de even legendarische Mike Zito, werd het opgenomen in Dockside Studio in Maurice, LA (met extra opname bij Roseleaf Recording in Portland, OR en Rear Window in Brookline, MA.) en bevat het songwriting bijdragen van elke muzikant in de band.


photo Kid Ramos @ Rootsville

De opener van dit album is enkel een psychedelische toon van de naald die met de plaat in conctact komt waarna de intro volgt van het onmiddellijk loud & clear bij je binnenkomende "Get Love". "Gone To Stay" en titeltrack "You Ain’t Done" zijn krachtige rockin' songs die ons een beetje doen terugdenken aan bands als "Free". Ook een flashback naar de denderende organ grooves van Steve Winwood ten tijde van "Blind Faith".

Hartverwarmend is zeker het nummer waaraan Ruthie Fister haar medewerking verleende en zo zetten deze "The Proven Ones" hier een sterke prestatie neer. Sterk omdat ze niet meteen teruggrijpen naar de ons alom gekende bluesnummers maar hier met eigen originals een statement komen te zetten als supergroep. Mijn favoriete zijsprong in de blues.


photo Willie J. Campbell @ Rootsville

tracks:

01 Get Love Intro
02 Get Love
03 Gone To Stay
04 You Ain’t Done
05 Already Gone
06 Whom My Soul Loves (feat. Ruthie Foster)
07 Milinda
08 Nothing Left To Give
09 She’ll Never Know
10 I Ain’t Good For Nothin’
11 Fallen
12 Favorite Dress

musicians:

Kid Ramos, Jimi Bott, Willie Campbell, Anthony Geraci and singer Brian Templeton.

special guest:

Ruthie Foster