© Rootsville.eu

The Ragtime Rumours (NL)
tiltle: Abandon Ship
music: Ragtime - Blues & Co
release date: september 25, 2020
label: Ruf Records
info artist: The Ragtime Rumors

© Rootsville 2020


De Covid-19 pandemie heeft voor alle artiesten roet in het eten gegooid maar toch hebben die van "The Ragtime Rumours" zich blijven vastbijten in hun kunnen en met enige begrijpelijke vertraging is er dan toch hun nieuwste album "Abandon Ship". Op 24 september stellen ze met fierheid in Venlo hun nieuwste boreling aan u voor, een geboorte die niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Volgens sommigen is hun muziek te ver af van de blues maar het is nu net dit waardoor ze zeer verrassend uit de hoek komen. Ieder concert dat ik al van deze "The Ragtime Rumours" heb kunnen beleven gaf telkens weer diezelfde reacties...wat was dit goed. Het tot de band toetreden van multi-instrumentaliste Niki van der Schuren gaf zelfs een extra punch.

Op hun nieuwste album "Abandon Ship" tasten ze zowaar nog verder hun grenzen af wat komt te leiden tot een hoogstaand muzikaal resultaat. Opener en titeltrack "Abandon Ship" is daar een schoolvoorbeeld van. In mijn eigen België ben ik ook grote fan van "Handkerchief" en dus kan het ook niet anders of deze "The Ragtime Rumours" hebben voor mezelf hetzelfde resultaat ook al is het geen blues. Ook bij "Mister Moon" verdwaal je in een waas van pure schoonheid.

Naast 11 originals zoals Western Swing beauty "5h Left" hebben ze ook geopteerd voor één cover met name, Yes, "My Darling Daughter" van Jack Lawrence uit 1940. Een nummer waarbij de vocale sklils van Niki ten volle worden benut, dit gedragen door de uitmuntende muzikale kwaliteiten van de rest van deze "Ragtime Rumours". Het was de bedoeling van producer Thimo Gijezen alle stijlregels te overtreffen tijdens deze opnamen waarin ze ook zijn geslaagd. Het epos van geslaagde ritmepartijen.

Mooi is ook de harmonieuze samenzang op de intro van "A Romantic Story Between Minne And Dave". Met "Sway With Me" raken ze dan ook nog de jazzy toets en dus na doctors without frontiers is er nu ook de muziek zonder grenzen van deze "The Ragtime Rumours". High class!!!

tracks:

01 Abandon Ship
02 Mister Moon
03 5h Left
04 Yes, My Darling Daughter
05 Fieldman Song
06 Sky Is Turning Dark
07 A Romantic Story Between Minne And Dave
08 Sway With Me
09 I Can’t Sing The Blues
10 Pinocchio
11 Undressing Me
12 Valley Of The Gods

musicians:

Thimo Gijezen – Electric Guitar, Gypsy Guitar, Accordion, Piano, Harmonium, Backing Vocals
Tom Janssen – Lead Vocals, Acoustic Guitar, Electric Guitar, Banjo, Blues Harp
Sjaak Korsten – Drums, Percussion, Backing Vocals, Footsteps
Niki van der Schuren – Upright Bass, Baritone Saxophone, Flute, Vocals

additional musicians:

Trombone – Tim Daemen (Track 7)
Gypsy Guitar – Mozes Rosenberg (Track 5)
Female Voice – Lindsay Beaver (Track 7)
Low Male Voice – Fast Eddie Nelson (Track 9)
Violin – Stefaan de Rijcke and Hanneke Verbueken
Viola – Ine Kuypers
Cello – Marlon Dek