© Rootsville.eu

The Smoke Wagon Blues Band (Can)
tiltle: The Ballad of Albert Johnson
music: Blues
release date: 2020
label: Indie Pool
info artist: The Smoke Wagon Blues Band
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2020


Met whisky-gekleurde soulzang, funky bluesharmonica, gelikte R&B root-gitaar, swingend pianowerk, soulvol orgel, meeslepende saxofoon, met een pittige, strakke ritmesectie, treedt The Smoke Wagon Blues Band al meer dan twee decennia op op festivalpodia . De band, opgericht in 1996, werd voor het eerst publiekslieveling in Hamilton, het beroemde Hess Village in Ontario. Zeven onafhankelijke albumreleases, internationale hoorspelen en een grote lokale fanbase brachten de band naar locaties over het hele continent. De laatste drie albums van de groep waren internationale hits die de top van de Roots and Blues-hitlijsten bereikten en vijfsterrenrecensies verzamelden in bluesmagazines en blogs over de hele wereld.

"The Ballad of Albert Johnson" levert meer dan 50 minuten aan nieuwe bluesklassiekers, stampende swamp boogies, klassieke R&B, Acadian swing, Memphis soul en hypermoderne schuurbranders. De Smoke Wagon Blues Band zet hun nalatenschap voort met verhalen over triomf en tegenslagen van New Orleans tot de Yukon. Dit album zal je op de been helpen en je herinneren aan een tijd waarin legendes waren gevierd door middel van muziek en verhalen. We hopen dat je ervan gaat genieten!

Corey's zang is zo nors op het titelnummer dat het niet altijd gemakkelijk is om de teksten over de beukende boogie-beat heen te vangen, maar het verhaal lijkt tragisch te zijn. De band begeeft zich naar soul-territorium met een funky deuntje dat het leven op de weg vertelt, aangewakkerd door "Memphis Soul" en die soulvolle vibe gaat over in de ballad "Ain't Gonna Be Your Fool", een klassiek liefdesverhaal dat verkeerd is gegaan met piekeren saxofoon en stevige piano.

Een andere wijziging vindt plaats met "Mescaline "waardoor het nummer een luchtig, jazzy geluid krijgt. "Sacrifice" is een sterk nummer met Brandons wervelende toetsen die leiden naar fijne gitaar- en saxofoonsolo's. Met "The Fat Man" bevinden we ons duidelijk in NOLA sfeer en doet Brandon Bruce ons duidelijk herinneren aan het gevoel van Fats Domino. Na swampy blues ballads als "Matapedia River Blues" en "A Song for Cheryl" krijgen we ook nog een stukje West Coast met "Can’t Take the Blues" en daarmee bewijst dit album dat het voldoende diversiteit schenkt voor de diverse liefhebbers.

tracks:

01. Ballad of Albert Johnson
02. Memphis Soul
03. Aint Gonna Be Your Fool
04. The Fat Man
05. Lay Say Lay
06. Mescaline
07. Sacrifice
08. Poor Man Blues
09. Matapedia River Blues
10. A Song for Cheryl
11. Can’t Take the Blues
12. On the Road Again
13. Steaming Comrades Harp Boogie

musicians:

Corey Lueck - vocals, Harp
Mike Stubbs - Guitar, Lap, Slide, backing vocals
Brandon Bruce- Organ, Piano, Backing Vocals
Gordon Aeichele – Saxophones, washboard
Steve Sherman- Guitar, percussion, backing vocals
Jason Colavecchia- Bass, Backing Vocals
Tibor Lukacs- Drums, Backing Vocals