© Rootsville.eu

Tinsley Ellis (US)
tiltle: Ice Cream In Hell
music: Electric Blues
release date: 2020
label: Alligator Records
info artist: Tinsley Ellis

© Rootsville 2020

 

Er zijn geen goede of foute antwoorden in de muziek. Het is subjectief en iedereen brengt zijn eigen voorkeuren en ervaringen uit het verleden mee naar het luisterproces. Dus wat voor de één werkt, hoeft niet per se voor de ander te werken. Nu dat uit de weg is geruimd, rockt Tinsley Ellis recht voor z’n raap en “Ice Cream in Hel”l is volledig positief correct.

Ellis is een gitarist, met 17 solo-albums op zijn naam, maar niet genoeg naamherkenning. “Ice Cream in Hell” heeft gitaarspel dat angstaanjagend bijna perfect is. Ellis 'gitaarwerk is zo goed, dat het is gemakkelijk om zijn zang te negeren. Ellis zou net zo gemakkelijk kunnen leunen op zijn gitaarvermogen, maar dat doet hij niet, hij steekt veel werk in zijn zang. Op het titelnummer klinkt hij heerlijk haveloos, alsof hij het nummer heeft opgenomen na een liveshow. Het is bluesy en dapper als iets.

En terwijl we het hebben over het titelnummer, is dat nummer verrassend mooi. Ellis 'gitaar springt door het nummer met lijnen die dat heldere Allman Brothers-gevoel hebben. Toetsenist / co-producent Kevin McKendree zet een prachtige voorzet voor Ellis, op dit in elk van de nummers van het album. De twee muzikanten hebben een geweldige relatie laat dat duidelijk zijn. Ellis is vloeiend  in vele stijlen is. De nummers, allen van  Ellis’ hand, klinken bekend. Hij heeft zijn eigen kijk op bluesrockklassiekers, maar zijn vermogen om al die licks te pakken die we zo goed kennen, met behoud van zijn eigen gespierde spel, dat stevig in het Albert King / Stevie Ray Vaughan-kamp ligt, maakte consequent indruk. "Sit Tight Mama" heeft Ellis zelfs de stijl van Hound Dog Taylor.

"Evil Till Sunrise" herinnert aan "Stone Free" van Jimi Hendrix. "Everything and Everyone" heeft een Carlos Santana-geluid. Ellis steelt geen licks of probeert zichzelf te presenteren als iemand die hij niet is. Het is gewoon een eerbetoon aan zijn inspiratie bronnen. Als je een bluesrock fan bent en niet bekend bent met Ellis 'werk, is dit een geweldige plek om in te checken. “Ice Cream in Hell” is bluesrock van een meester op het hoogtepunt van zijn kracht, vocaal en instrumentaal.

tracks:

01. Last One To Know
02. Don't Know Beans
03. Ice Cream In Hell
04. Foolin' Yourself
05. Hole In My Heart
06. Sit Tight Mama
07. No Stroll In The Park
08. Evil Till Sunrise
09. Everything And Everyone
10. Unlock My Heart
11. Your Love's Like Heroin

musicians:

Tinsley Ellis: Guitars and Vocals
Kevin McKendree: Organ, Pianos, Rhythm Guitar on "Sit Tight Mama"
Steve Mackey: Bass
Lynn Williams: Drums and Percussion
Jim Hoke: Sax #1,5
Quentin Ware: Trumpet: #1,5