© Rootsville.eu

Tiny Legs Tim (B)
tiltle: Call Us When It's Over
music: Blues
release date: november 27, 2019
label: Sing My Title
booking: Rumoer! (mail)
info artist: Tiny Legs Tim

© Rootsville 2020


Ook voor blues prominenten als onze Tim De Graeve aka "Tiny Legs Tim" begint deze Corona crisis meer dan door te wegen. Veel kan je uiteraard ook opmaken bij de titel van dit album "Call Us When It's Over", een album dat zowel op vinyl, CD als digitaal is te verkrijgen. Het album werd samen met drie muzikale en blues compagnons opgenomen in "The Yellow Tape" recording studios. Vier muzikanten die hun flow kwamen te halen tijdens de nachtelijk jams in de nu al iconische "Missy Sippy" te Gent. Naast Tim zijn er ook nog Toon Vlerick op gitaar, Bern Coene aan de drums en als ander dragend vlak van de ritme sectie is er bassist Matthias Geernaert. Wij, met "Rootsville" leerden Tim kennen in de oudste bluesclub van België, de "Banana Peel" te Ruiselede. Toen nog als nobele onbekende kwam hij aldaar tijdens de pauze van "The Chicago Blues Tour" ons te entertainen met ol'school blues zoals je deze niet zou verwachten als een kereltje uit de Vloanders. Die avond kwam hij zelfs te interesse aan te wakkeren bij namen als Zac Harmon, Diunna Greenleaf en Gregg Wright. A star was born...


Tiny Legs Tim (2009 Banana Peel) © Rootsville

Gestaag begon hij ook verder aan zijn road to glory te werken en in 2010 bracht hij dan zijn debuut EP "The Sey Small Birds Don't Fly Too High" uit. Na zijn eerste volwaardig album "One Man Blues" (2011) met daarop de nummers "Ocean" en "I Believe" volgde er nog dat zelfde jaar "Constant Constable". In 2013 bracht hij nog een album op de markt met als titel "TLT". Onverzadigd als hij was volgde er in dat jaar ook nog de EP "Diggin' Deeper" en kwam hij met zijn eigen originals steeds meer als een echte bluesman doorheen de muzikale wereld te zeilen.

In 2015 was er dan dat memorabele album "Stepping Up" waardoor hij nu definitief zijn vaste stek kwam in te nemen op onze inlandse bluesladder. De samenwerking met onze trots op de Mississippi Saxofoon" Steven Troch werd ook alsmaar intenser wat in 2017 resulteerde in het album "Melodium Rag". Een album waarop beiden hun ziel dan uiteindelijk kwamen te verkopen aan de duivel en als een inlandse reïncarnatie van "Sonny Terry en Brownie McGhee" konden doorgaan ;-). Een "Live" album kon toen ook al niet meer achterwege blijven en zo kwam er "Live At Sint-Jacobs", een statement waarbij ze tijdens de "Genste Feesten" de stad Gent als onze nationale hoofdstad van de blues kwamen te verheffen.

Wie toen dacht dat "Tiny Legs Tim" toen bij de pakken zou blijven zitten als eminentie van de blues zat goed fout. In 2019 kwam hij zo maar out of the blue vriend en vijand te verassen met een album dat België op zijn grondvesten zou doen gaan daveren. "Elsewhere Bound" werd meteen een nieuwe crossroad voor Tiny Legs Tim en bracht hierop een smeltkroes van stijlen met als rode draad de blues uit de "Big Easy" en zo kregen we met zijn ode aan NOLA een album zo verfrissend en tegelijkertijd zo authentiek dat je niet anders kunt dan het in je armen te sluiten. Een album met daarop nummers als "One More Change", getekend Tiny Legs Tim!

Tiny Legs Tim (2020 Elswhere Bound Tour) © Rootsville

All Good maar dan kwam die verdomde pandemie en viel zowat alles stil in onze culturele wereld. Na die enorme uppercut besloten ook onze bluesmuzikanten stilaan terug recht te krabbelen. Na Guy Verlinde en Steven Troch die met digitale albums hun fans kwamen verrassen zat toen dus ook Tiny Legs Tim al boordevol ideeën. Puttend uit zijn al enorme arsenaal voegde hij aan deze "Call Us When It's Over" zelfs een cover toe. Met R.L. Burnside zijn overbekende "Going Down South" besloot hij deze klassieker te overgieten met een swampy laidback sausje met als gevolg een vernieuwende kijk op deze oldie uit 1967.

Deze "Going Down South" mocht al op heel wat airplay rekenen wat ongetwijfeld ook zo zal zijn voor de opener van dit album, 'Love Come Knocking". Een nummer dat als tweede single release uit de speakers zal galmen. Met "I Believe" bewijst Tiny Legs Tim hier dat hij volwaardig kwam op te groeien van bluesknaapje uit de Vlaamse klei tot een bluesmuzikant met een liefde voor deze muziek en een hart as black as the night.

De herwerkte nummers kunnen allen als nieuwe worden aanzien net als de verfrissende en lichtjes swingende shuffle "Ocean". Met een lichte jazzy ondertoon krijgen we ook nog "One More Change" waarbij alle achtergrond geluiden komen te vervagen bij het beluisteren Wie zegt nog dat blues niet onthaastend kan werken wanneer je de parlando kan aanhoren tussen de six-strings van Tim en Toon, dit ondersteund door een uitstekende ritme sectie.

We kunnen met deze "Call US When It's Over" alleen maar blij zijn ook al sluiten Tim en de zijnen hier af met magistraal mooie instrumentale "It's All Over Now" als allerlaatste nummer. Kiekebisj dat wel en dus zit er voor onze eigenaars van clubs ter lande niet anders doen dan te luisteren naar Tiny Legs Tim en dus...hem zeker bellen als alle leed achter de rug is. Sterkte en hou het veilig!

tracks:

01 Love Come Knocking
02 I Believe
03 Ocean

04 Going Down South (R.L. Burnside)
05 One More Change
06 It's All Over Now

musicians:

Tiny Legs Tim: vocals, guitar
Toon Vlerick: guitar
Matthias Geernaert: bass
Bernd Coene: drums