© Rootsville.eu

Tomislav Goluban (Hun)
tiltle: Memphis Light
music: Harmonica Blues
release date: 2020
label: Spona
info artist: Tomislav Goluban

© Rootsville 2020

 

Harmonicist Tomislav Goluban's 11e studioalbum, "Memphis Light", is een vervolg op zijn vorige album "Chicago Rambler", dat een aanzienlijke impact heeft gehad buiten Kroatië. Negen van de tien nummers zijn geschreven door Tomislav en de tiende is de klassieke ‘House Of The Rising Sun.’ Zoals gesuggereerd door de albumtitel, maakte Goluban een reis naar de Home of the Blues om op te nemen in Ardent Studios in Memphis, Tennessee. Tomislav Goluban (zang, harp) wordt vergezeld door zijn band "Little Pigeon" - Jeff Jensen (gitaren), David Green (drums), Rick Steff (keyboard) en Bill Ruffino (bas). Mark Johnson (slide gitaar), Vince Johnson (zang), Franher Joseph, Reba Russell en Daunielle Hill (backing vocals) waren gasten op verschillende nummers.

De plaat begint met ‘Hayloft Blues’, een vrolijke, hilbilly-country blues track, geïnspireerd op oude tijden toen plattelandsbewoners hooi met de hand verzamelden en stapelden. Op ‘Fun Strats here’, levert Vince Johnson, een geweldige Memphis-zanger en harpspeler, een enorme bijdrage. Hij neemt ons zachtjes mee in de mystieke fantasieën van wat we nastreven, maar nooit helemaal aanraken. Dit lied is opgedragen aan alle vrouwen die de wilde kant van mannen naar voren brengen.
‘Country Bag’ is dan weer een instrumentaaltje voortstromend uit de positieve energie van de muzikanten en klinkt als een klassieke western soundtrack.

Het titlenummer ‘Memphis Light’ doet denken aan zowel droefheid als geluk. Een ode aan de bedevaart naar Mephis van Tomi zelf. ‘House Of the Rising Sun’ is de enige cover op het album, dit nummer werd planetair populair in 1964 toen het werd uitgebracht door The Animals, maar zijn wortels gaan terug naar een traditionele Engelse ballade gezongen door immigranten in het begin van de 20e eeuw. In de loop der jaren is het een Afro-Amerikaans nummer geworden. Het nummer ‘Spirit Will Never Get Old’,  ter nagedachtenis aan een grootvader, die nooit heeft gegeven wat andere mensen dachten.‘Party Time Blues’ is licht en grappig en ‘Woman Needs A Man’ is een verhaal over een verbroken liefdesrelatie. ‘Can I Be What I Want’ sluit, deze alweer lekkere schijf af.
Al bij al heeft Goluban hier weer geweldig werk afgeleverd, bijgestaan door een bende toppers.

(Marcel)

tracks:

01. Hayloft Blues
02. Fun Starts Here
03. Country Bag
04. Disappear For Good
05. Memphis Light
06. House Of The Rising Sun
07. Spirit Will Never Get Old
08. Party Time Blues
09. Woman Needs A Man
10. Can I Be What I Want