© Rootsville.eu

Tomoko Omura (US)
tiltle: Branches vol. 1
music: Jazz
release date: august 28, 2020
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Tomoka Omura

© Rootsville 2020


Op haar debuutopname voor Outside In Music presenteert de in Shizuoka geboren artiest een zes nummers tellende verzameling originele composities geïnspireerd door Japanse volksverhalen en dergelijke, naast enkele opnieuw bedachte arrangementen van populaire Japanse liedjes. Branches Vol. 1 versterkt en borduurt voort op de muzikale en contextuele ideeën die de violiste voor het eerst verkende tijdens haar release Roots uit 2015. Om dit innovatieve nieuwe album tot bloei te brengen, wordt Omura vergezeld door Jeff Miles op gitaar, Glenn Zaleski op piano, Pablo Menares op bas en Jay Sawyer op drums.

Tomoko Omura wordt door het tijdschrift Downbeat beschouwd als "een leider met een mooie toekomst" en is een van de meest vooraanstaande stemmen op het gebied van jazzviool. Bij de release werd Roots door collega-violist Christian Howes geprezen als "een geweldige prestatie, en ongetwijfeld een van de belangrijkste en meest creatieve jazzalbums geproduceerd door een violist in de recente geschiedenis." Hoewel dit meeslepende eerbetoon aan haar geboorteland Japan unieke en originele arrangementen bood van tien klassieke Japanse volksliederen en populaire liedjes, biedt Branches Vol. 1 dient om Omura's dynamische talenten te tonen als niet alleen een virtuoze violist en arrangeur, maar ook als een echt inventieve componist. Op dit nieuwe album begeleidt Omura vier originele composities met twee opnieuw gearrangeerde tracks. Branches Vol. 1 opent met de klassieker uit 1944, "Moonlight In Vermont", oorspronkelijk geschreven door John Blackburn (tekst) en Karl Sessdorf (muziek).

Het arrangement doet denken aan het syllabische ritme en wordt ook behandeld met een Haiku-vamp, die de traditionele 5-7-5 ritmische vorm gebruikt. Terwijl 'Three Magic Charms' is geïnspireerd op een Japans volksverhaal (ook bekend als 'San mai no Ofuda'), wordt 'Revenge Of The Rabbit' met de vaardige levering van drie instrumentale solo's beïnvloed door een ander Japans volksverhaal, 'Kachi Kachi Yama ”. "Return To The Moon" is een andere originele compositie van Omura, die reflecteert op het volksverhaal "Princess Kaguya", terwijl "Konomichi" een bekend Japans volkslied is, oorspronkelijk geschreven door Kosaku Yamada. De teksten zijn geschreven door Hakusyu Kitahara en doen denken aan zijn reis van het noordelijkste punt van Japan naar het zuidelijkste punt.

Branches Vol. 1 volgt op de release van Post Bop Gypsies (Inner Circle) in 2017, een hedendaags jazztrio-album met de klassieke zigeunerjazz-instrumenten van viool, gitaar en bas. Sterk geïnformeerd door de jazzviooltraditie, is het in 2008 zelf uitgebrachte debuutalbum Visions van Tomoko Omura een verzameling van zeven dynamische originele stukken, die elk zijn opgedragen aan een van de groten van het instrument, van Stuff Smith tot Zbigniew Seifert.

tracks:

01 Moonlight in VT
02 Three Magic Charms
03 The Revenge Of The Rabbit
04 Return To The Moon intro
05 Return To The Moon
06 Konomichi