© Rootsville.eu

Vanessa Collier (US)
tiltle: Heart On The Line
music: Blues - Funk - Soul
release date: 2020
label: Phenix Fire Records
radio promotion: Rick Lusher (mail)
info artist: Vanessa Collier

© Rootsville 2020


Eerlijk toegegeven, het is mede door Thomas Ruf zijn Bluescaravan en haar album "Meeting My Shadow" uit 2017 dat we deze Vanessa Collier leerden kennen. Naast een excellente saxofoniste is ze ook een begenadigd songwriter en kan ze daarenboven nog zingen ook. Vanessa komt uit het befaamde Berklee College of Music te Boston en dit onafhankelijk conservatorium bracht door de jaren heen al menige grote naam op het voorplan. Nadat ze Berklee ontgroeid was trok ze samen op met Joe Louis Walker en volledig ingeburgerd in de blues en aanverwanten richtte zichzelf naar de new school rhyhtm 'n blues. In 2014 bracht ze volledig op eigen benen haar debuutalbum 'Heart Soul & Saxophone' uit en dit was meteen binnen komen langs de grote poort.

Haar nieuwste album is de opvolger van het in 2018 uitgegeven "Honey Up", een album met daarop 11 nummers. Tussen de nummers 3 covers en 8 originals en zo opent Vanessa met James Brown's klassieker "Superbad" en ja Vanessa heeft soul! Mooi en bijzonder soulvol is er vervolgens de ballad "What Makes You Beautiful". Met "Bloodhound" keert deze swingende saxofoniste even richting Delta waarbij de bluesliefhebbers dit wel zullen toejuichen.

Het altijd wel sexueel getinte "Leave Your Hat On" kennen we vervolgens ook van Bonnie Riatt en niet in het minst van Joe Cocker maar is er in wezen eentje van Randy Newman. Op " If Only" voelen we duidelijk de skills van deze Vanessa Collier om het ook te maken als een uitstekend songwriter. Funk alom dan weer met haar eigen "Who's In Power?". Na het NOLA getinte "Freshly Squozen" wuift ze ons hier uit met de titeltrack van dit album, "Heart On The Line". Yep, deze Vanessa is een blijvertje...

tracks:

01. Superbad
02. What Makes You Beautiful
03. Bloodhound
04. I Don't Want Anything To Change
05. Leave Your Hat On
06. Take A Chance On Me
07. If Only
08. Weep And Moan
09. Who's In Power?
10. Freshly Squozen
11. Heart On The Line