© Rootsville.eu

Victor Wainwright & The Train (US)
tiltle: Memphis Loud
music: Blues
release date: april 24, 2020
label: Ruf Records
info artist: Victor Wainwright

© Rootsville 2020

 

“All on board”, hier is de nieuwste van Victor Wainwright en zijn “Train”. De plaat opent met Wainwright's legendarische vingers op piano en groeit "Mississippi" uit tot een onweerstaanbare legendarische melodie, beukende met een immense muur van geluid die je oppakt en je hoger en hoger tilt en de toon zet voor de rest van het album … Dit wordt een groot feest!

"Walk The Walk" biedt een leuke, zeer pakkende sound, die zichzelf stevig implanteert en nooit meer loslaat. Het titelnummer 'Memphis Loud' combineert vakkundig Wainwrights pianogestuurde ritmisch vuur met het verhaal van een welwillende muzieklocatie. Met echo's van de piano uit New Orleans, blazers en angstaanjagende zang, roept “Sing”, net als je het gevoel hebt dat je niet op adem kunt komen, een filmisch gevoel van opdoemen op, terwijl je de catharsis van muziek viert.

Elk nummer van “Memphis Loud” krijgt de nodige aandacht voor detail en dwingt muzikaal en tekstueel respect af.  "Disappear", een oprecht verbluffend nummer over plotseling verlies, met hartverscheurende zang en een zeer opzettelijk, zwaar einde. 'Creek Don’t Rise' haalt je weer van de vloer, met zijn zonovergoten gitaren, opbeurende piano en het verhaal van een stel dat hun vonk weer aanwakkert terwijl ze 'wegkomen'. "Golden Rule" predikt de bekende gelijkenis van weleer met een nieuwe twist en funky ritme. Het weemoedige 'Amerika' presenteert prachtig een emotionele toestand van de natie, met krachtige zang en tekst.

"South End Of A North Bound Mule" met zijn kippengaas-riffs, "Recovery", met het klassieke Americana-gevoel, herkenbare onderwerpen en solo-riffs, "My Dog Riley", een liefdesbrief aan Wainwright's trouwe viervoeter, zijn allen toppers. Het prachtige langzaamverbrandende 'Reconcile', bouwt een geweldig momentum op en weet deze geweldige schijf op een prachtige manier af te sluiten. Het betere werk mijn gedacht.

tracks:

01. Mississippi
02. Walk e Walk
03. Memphis Loud
04. Sing
05. Disappear
06. Creek Don’t Rise
07. Golden Rule
08. America
09. South End Of A North Bound Mule
10. Recovery
11. My Dog Riley
12. Reconcile

Musicians:

Wainwright (vocals, piano, Hammond B3, electric piano)
Billy Dean (drums, percussion, vocals)
Terrence Grayson(bass, vocals)
Pat Harrington (guitar, vocals)
Mark Earley (baritone sax, tenor sax & clarinet)
Doug Woolverton (trumpet & flugelhorn)
Dave Gross (guitar, vocals, percussion).
Special guests:
Greg Gumpel (guitar/vocals)
Reba Russell & Gracie Curran (vocals)
Monster Mike Welch (guitar).