© Rootsville.eu

Walter Smith & Matthew Stevens (US)
tiltle: In Common 2
music: Jazz
release date: may 15, 2020
label: Whrilwind Recordings
promotion: Lydia Liebman Promotions

© Rootsville 2020


Sinds lange tijd zijn Walter Smith III en Matthew Stevens muzikale medewerkers en treden op in een groot aantal projecten in de voorhoede van de internationale jazz- en geïmproviseerde muzieksceneZe werkten voor het eerst samen in 2017 toen ze een verlanglijstje van muzikale collega's verzamelden, een studio boekten en hen composities voor de gelegenheid schreven. Het resulterende album, In Common, werd alom geprezen om zijn frisheid en spontaniteit. Ze zijn nu terug met "In Common 2" om dezelfde parameters te verkennen en het personeel aan te passen om een intrigerend ander maar even dynamisch album te produceren. "In Common 2" verschijnt op 15 mei 2020 op Whirlwind Recordings.

‘Roy Allen’, het enige niet-originele, werd opgenomen als eerbetoon aan de componist, de betreurde Roy Hargrove, en wordt uitgevoerd als een kort, oprecht duet. ‘Lotto’ is een collectieve improvisatie gebaseerd op een thema van Stevens met een spannende dialoog tussen hem en Smith die eindigt in een toevallige perfecte unisono. 'Cowboy' werd door Stevens op humoristische wijze uitgelegd aan Nate Smith als een 'open, cowboygevoel' en de naam bleef hangen. Een aflopende basgroove zorgt voor een trance-achtige backing voor een gestructureerd en expressief spel. Smiths compositie 'Clem' ontleent zijn centrale beeld aan zijn liefde voor super-meeslepende, karaktergedreven videogames. Videogames vormden ook de inspiratie voor ‘Van De Linde’, geschreven door Smith voor een personage uit de Red Dead Redemption-game. Het is geschreven in 5/4 met 5/8 cycli erin verborgen, een beetje zoals de geheime agenda van het personage! terwijl ‘Little Lamplight’ is geïnspireerd op het post-apocalyptische spelscenario van Fallout 3, te beginnen met een eenvoudig, gedempt statement en uit te bouwen tot een torenhoog hoogtepunt.

Generaal George Washington 'werd gebouwd door Smith rond een zeurende riff van twee noten die een bespotting van de speeltuin suggereert, wat zijn ambivalentie jegens de slavenbezorgende Father Of The Nation weerspiegelt. Stevens schreef ‘Provincies’ om zijn jeugd in Canada op te roepen door middel van zijn zorgvuldig afgelijnde melodie en verkende zowel herinnerde als ingebeelde landschappen uit zijn verleden. Daarentegen schreef hij ‘Opera’ tijdens een recente tournee met Esperanza Spaulding.Smith haalde zijn inspiratie voor ‘Type Rider’ uit Brad Meldhau's video voor ‘Highway Rider’, een visie om over een snelweg in Californië te rijden naar een grenzeloze vrijheid.

"In Common 2" slaagt erin om tegelijkertijd vrij en zeer gestructureerd, melodisch toegankelijk en toch zeer hedendaags te zijn. Met veel van de nummers opgenomen in één take, benadrukt het album de inventiviteit en directheid van een gedeelde volkstaal gesproken in een vitale hoek van de muziekgemeenschap van New York.

tracks:

01 Roy Allen
02 Lotto
03 Cowboy
04 Clem
05 Van der Linde
06 Provinces
07 General George Washington
08 Little Lamplight
09 Opera
10 Type Rider