© Rootsville.eu

What A Wonderful...Toots (B)
tiltle: Remembering the Gentle Baron
music: Jazz
release date: december 2019
booking: Brigitte Maloens
info artists: What A Wonderful...Toots

© Rootsville 2020


"What A Wonderful...Toots" is een colleftief van vier zielsverwanten met diezelfde passie voor muziek, diezelfde liefde voor het oeuvre van "Toots Thielemans.

"Baron Toots Thielemans" overleed op 22 augustus 2016 en meteen ontstond er een grote leegte in onze muziekscène. Jean Baptiste Frédéric Isidor Thielemans aka Toots Thielemans werd op 29 april 1922 in de Brusselse volkswijk 'de Marollen' geboren. Dat hij als muzikant ons land zou ontgroeien wist toen nog niemand, ook niet toen hij reeds als 3-jarige accordeon begon te spelen. Op 17 jarige leeftijd speelde hij ook gitaar en harmonica en ontstond ook te interesse voor jazz. Na deel uitgemaakt te hebben van de begeleidingsband van Bobbejaan Schoepen emigreerde Toots in 1952 naar Amerika. Voor zijn carrière misschien wel de beste 'move' ooit. Hij speelde met namen als Ella Fitzgerald, Peggy Lee, Bill Evans, Herbie Hancock, Quincy Jones e.v.a.

Het was Quincy Jones die hem één van de grootste solisten ooit noemde en werd zowat op handen gedragen door zijn collega's. In 1962 bracht hij zijn bekendste compositie uit en mede door de wereldbekendheid en de royalties op 'Bluesette' noemde Toots dit nummer zijn 'Social Security Number'. In 1981 kreeg hij een beroerte en werd een tijdje op non-actief gezet. Mede door bassist Jaco Pastorius zijn hulp werkte hij wat later een Japanese tour af. Later speelde hij in het 'Paleis voor Schone Kunsten' en op 'Jazz Middelheim'. In 2001 werd Toots Thielemans door Albert II tot "Baron" verheven. Ervoor werd hij al door de ganse jazz wereld tot in Scandinavië toe op handen gedragen en net als bij Brel en Reinhardt werd ook Toots hier in België pas veel later in zijn carrière op zijn waarde gewaardeerd. Toots is van ons, maar ondanks alles bleef Toots Thielemans gewoon zichzelf, ne ket, ne Marollien. Toots werd 94 jaar oud en leefde de laatste 20 jaar van zijn leven terug in België.

"What A Wonderful...Toots" bestaat uit Bruno Castellucci en Bart De Nolf wie beiden door de samenweking met Toots het op de eerste rij hebben kunnen meemaken. Voeg daarbij nog Patrick Deltenre en Eric Melaerts en je bekomt een Quartet die niet enkel de muziek van Toots vlekkeloos kunnen spelen maar ook nog eens de beleving beeldig kunnen weergeven. Na al een paar jaar doorheen het land te hebben gekruist met hun hommage aan "Baron Toots Thielemans" vonden ze op het einde van 2019 de tijd om alles nog eens digitaal te vereeuwigen en ontstond zo het album "Remembering the Gentle Baron". Alles verduidelijkt in één enkele titel.

Op het album vinden we 12 nummers terug wat uiteraard veel te weinig is om de nalatenschap van Toots op één enkel album te krijgen. Twaalf nummers die de muzikale levenswandel van diene Ket proberen samen te vatten. Van songs die hij graag speelde zoals opener "Sultry Serenade" van Duke Ellington over pareltjes as het veelzeggende "What A Wonderful World" tot zijn eigen wereldhit "Bluesette".

Ook werk van Patrick Deltenre en Eric Melaerts vinden we terug op dit album alsof ze door de man zelve werden geschreven. Nummers als "T For Toots" en "Le Baron en Trois Temps". Toots had ook een voorliefde voor filmmuziek getuide "Truks Fruit" uit 1969 van Jan Wolkers. Op het album vinden we ook "Midnight Cowboy" terug en het onwaarschijnlijk nimmer verouderende "Smile" van Charlie Chaplin. Prachtig is ook de vertoling van Brel zijn "Ne Me Quitte pas". Deze legacy wordt afgesloten door een nummer van Toots zelve, "Hard To Say Goodbye" en dat is het ook...

 

tracks:

01 Sultry Serenade
02 What A Wonderful World
03 Blues aux Marolles
04 T For Toots
05 Midnight Cowboy
06 Missing (For Carmen)
07 Smile
08 Le Baron en Trois Temps
09 Ne Me Quitte Pas
10 Bluesette/Waltz For Sonny
11 Petit Tour à La Hulpe
12 Hard To Say Goodbye

musicians:

Patrick Deltenre: guitar, harmonica
Eric Melaerts: guitar
Bart De Nolf: double bass
Bruno Castelluci: drums