© Rootsville.eu

Willy Bo Walker & Danny Flam (UK/US)
tiltle: Ain’t No Man A Good Man (2CD)
music: Blues
release date: 2020
label: Mescal Canyon Records

© Rootsville 2020


Voortbouwend op het succes van hun album 'Moon Over Indigo' uit 2015, riepen de Schotse blues- en rockprovocateur Wily Bo Walker en Grammy Award-winnende muzikant van de New York Brass, Danny Flam, meer dan dertig van de beste Amerikaanse en Britse muzikanten en vocalisten bij elkaar voor een nieuw project die alle genres verkennen die men van een Wily Bo-productie mag verwachten. Tot de sessiespelers behoorden leden van de akoestische en elektrische bands van Walker, een breed assortiment aan gitaristen, drummers, toetsenisten en natuurlijk de New York Brass met speciale optredens van The Brown Sisters of Chicago Gospel Choir en The Cenovia Cummins String Quartet.

"Ain't No Man A Good Man" bevat tien nummers die de luisteraar meeneemt op een swingende macabere jazz- en blues-funhouse-rit van spanning en koude rillingen. Het album opent met het Blood, Sweat and Tears geïnspireerde titelnummer dat het theater vormt voor een passioneel spel van woedende en door blazers gedreven soulmuziek. Die blazers zijn van het grootste belang bij de succesvolle herschikking van de bump en grind blues ‘Fool For You (2020 Hindsight)’ die de Britse Power Blues vanaf 2016 ophoopt tot een volledige muur van geluidsgolven.

Walker haalt uit met een hard swingende ‘Did I Forget’, waarin hij zijn liefde belijdt met een brullende bariton geaccentueerd door scherpe blazers en de onstuimige baritonsax van Ron Bertolet. De grillige boogaloo ‘Velvet Windows (Treme Trippin’) ‘ kriigt vleugels en zijn biecht  gaat verder op het aanlokkelijke ‘Walking With The Devil (Blood On My Hands)’, een langzaam brandende blues-samba met de zwevende leadgitaar van Mike Ross. Walker pakt de crew mee voor een reis naar de Caraïben om de Voodoo Zombie Blues van ‘Ain’t Hungry No More’ in te delen met een smakelijke reggaebehandeling. De late night blues 'Time To Forget You' van Jimmy Dean Brooks werd voor het eerst opgenomen in Abbey Road Studios in 2010 voor een samenwerking met Wily Bo en de Britse vocale sensatie Kareña K, terwijl Danny Flam & The New York Brass en Brown Sisters in het verhaal stappen. om het klassieke en door blazers gedreven R & B-pit te geven.

Het laatste deel van het album is de reis "de Londres à la New Orléans" - van Londen naar New Orleans - beginnend met een vaudevillenummer: het vaak opegnome, 'St James Infirmary Blues' . Vervolgens doet hij zijn pet af als eerbetoon aan British Blues Royalty door de Led Zeppelin op te roepen voor de opruiende finale 'Build My Gallows (Ain't No Return)', waarbij Troy Redfern wordt verzocht om het legendarische werk van Page te evenaren, terwijl de Cenovia Cummins String Quartet de Kashmir-smaak aanlevert .

Wily Bo Walker trotseert opnieuw de conventionele blueswereld en gaat een duivelse samenwerking aan met Danny Flam voor "Ain't No Man A Good Man", waarmee hij opnieuw een mooie aanvulling creëert op zijn meer dan twee dozijn releases in zijn illustere 40-jarige carrière.

tracks:

CD 1:
01. Ain't No Man A Good Man (4:21)
02. Fool For You (2020 Hindsight) (4:09)
03. Did I Forget (4:14)
04. Velvet Windows (Treme Trippin') (3:54)
05. Walking With The Devil (Blood On My Hands) (4:51)
06. Night Of The Hunter (4:30)
07. Ain't Hungry No More (4:40)
08. Time To Forget You (4:33)
09. St James Infirmary Blues (3:29)
10. Build My Gallows (Ain't No Return) (5:15)

CD 2:
01. I Want To Know (New York Funk Mix) (4:12)
02. Who Do You Love (New York Chiller Mix) (4:42)
03. Walk In Chinese Footsteps (4:32)
04. For The Children (5:02)
05. Drive (3:47)
06. Jawbreaker (3:46)
07. Moon Over Indigo (6:01)
08. When The Angels Call Your Time (4:43)
09. Long Way To Heaven (Chicago Gospel Mix) (4:13)