© Rootsville.eu

Jeff Espinoza (US)
Blues 'n Roots
De Gouden Leeuw Kaprijke
(18-01-2020)
reporter: Steven Kauffmann & photo credits: Anja Cleemput


info club: De Gouden Leeuw
info artist: Jeff Espinoza

© Rootsville 2020


Jeff Espinoza is een "roots & folk singer-songwriter" uit Los Angeles (USA) met een muzikale loopbaan van meer dan 40 jaar! Momenteel maakt hij nog steeds deel uit van de Spaanse bluesband Red House, maar ambieert hij ook een solocarrière. Vorig jaar heeft hij zijn eerste solo-CD "Gypsie Runner" uitgebracht, een mix van American roots music met een ferme dosis folk, country, blues en rock.

Jeff heeft teksten gecomponeerd en geschreven voor meer dan 500 nummers in verschillende stijlen en werkte samen met vele artiesten (oa. Marco R. Wagner,  “Blue Lou” Marini, Steve Cropper and the Blues Brothers, Dan Aykroid, The Blues Brothers, Chris Rea, Junior Wells, Flaco Jimenez, El Gran Wyoming, Lonnie Brooks, Larry Graham, Larry McCray, Preston Shannon, Larry T. Thurston, El Chojin, Double Troble (Stevie Ray Vaughn), en ene klasgenoot Gene Taylor (Canned Heat, The Blasters, and The Fabulous Thunderbirds), etc...

Ondanks dit indrukwekkend CV blijkt Mister Espinoza een uiterst minzaam heerschap en in een goedgevulde “Gouden Leeuw” trapt hij in de beste Byrds-traditie, enkel gewapend met zijn kristalhelder klinkende akoestische gitaar af met het zelfgepende “According to Mr Dylan” (uit zijn solodebuut “Gypsy Runner) en worden de aanwezigen instant met verstomming geslagen door ’s mans gouden strot (een rijkgeschakeerd palet met een koperkleurige frasering tussen pakweg Johnny Cash en ene Roy Orbison). Verder gaat het met een laidback gezongen “You got me running” (Jimmy Reed) met een heerlijk streepje mondharmonica en een vinnige versie Taj Mahalls “Fishing blues” (over overspel). De sfeer zat er direct in, en zou op deze prachtige concertavond op geen enkel moment meer inzakken in dit gezellige café in Kaprijke …

Dan weer een eigen song met “Hobo’s Highway” heel ontluisterend met een desolaat snerpende mondharmonica. Zijn krachtige, passionele vocals blijven bekoren en zo gaan we over naar de Blues Brothers, waarmee hij via Steve Cropper en Lou Marini een directe link heeft met het op een punchy riffje opgebouwde “She caught the Katy”. Vocaal laveert hij vervolgens weer prachtig tussen Johnny Cash en ene Nick Lowe in “Tomorrows’ a long time” , een onbekende Dylan-parel. Uptempo mag het dan weer met zijn eigen “Drinkin’ My Blues away” (over hevig liefdesverdriet) en de zalige twang in Hank Williams zijn “Still Miss Her”. Met een geheel eigen versie van “Heart of Gold” (Neil Young), doet hij deze laatste dan weer alle eer aan. En zijn eigenhandig gecomponeerde “Belle” is een prachtig ingetogen miniatuurtje. De eerste set wordt intens afgerond met zowaar een collectief meegezongen gospel in double drop D van ene Son House “John the Revelator” met een exquis rasperige dictie à la Tom Waits. Pauze en over naar set 2.

Die gaat van start met een protestsong van Mavis Staples “Keep your Eyes on the Price”, gevolgd door nog zo een fraai fingerpicking blueske “Cocaine Blues” (JJ Cale). Even een versnelling hoger met ‘the best truck song ever”, met name “Six Days on the road” (van Dave Dudley) en dan over naar het wondermooie “Grace”, eigen song opgedragen aan zijn onbaatzuchtige tante zaliger. Dan gaat het steevast in crescendo met “Suzy Q” (CCR), “Bobby McGee” (Kris Kristofferson) en een vinnig “All along the Watchtower”, voorzien van duizelingwekkend intens en mooi harmonicawerk. Pretty impressive voor een 67-jarige man die ei zo na 45 jaar op de planken staat. Over naar de finale met een uiterst beklijvend “Knocking on Heavens’ Door” en afgerond wordt met het prachtige eigen en autobiografische “In the Night” uit zijn solodebuut Gypsy Runner.

Hieruit volgt nog een lesje overleven in het zelfrelativerende “Live & Learn” en het proces wordt netjes afgerond met titeltrack “Gypsy Runner”. We zagen een meester-troubadour aan het werk, die met zeer beperkte middelen en een onmetelijke klasse gedurende anderhalf uur collectief kippevel teweegbracht. Welke festivalorganisator haalt deze man snel mét zijn band naar Belgenland?