© Rootsville.eu

Igor Prado & Raphael Wressnig (Bra/A) - Andy Night & The Remedy (UK)
Double Bill
KTBA Vlierden (NL)
(19-01-2020)
reporter: Freddie & photo credits: Rootsville


info organisation: KTBA
info bands: Igor Prado - Raphael Wressnig - Andy Knight & The Remedy

© Rootsville 2020


Eerste concert van 2020 bij onze vrienden van "KTBA" in het Nederlandse Vlierden en al meteen het vaste concept, een double bill. Op de affiche stond als hoofd-act niemand minder dan de Braziliaanse stringbender "Igor Prado" samen met de Oostenrijkse wizzard op de black & white keys, "Raphael Wressnig". Als opener werd er geopteerd voor "Andy Knight & The Remedy" die nog net voor de Brexit een Euro wilden meepikken. Igor Prado en Raphael Wressnig daar zijn al heerlijke woorden over geschreven maar Andy Knight was een onbeschreven blad, althans dat dachten we. Eerst nog op de valreep de beste wensen overbrengen aan onze Nederlandse vrienden en wat de namiddag zal brengen dat zien we wel, hier in Noord-Brabant zeggen ze alvast van agget mar luuk eet!

De herinneringen ophalen met Rafke dat is voor later eerst eens kijken en luisteren wat die Andy Knight in huis heeft. Meteen ook bekende gezichten op het podium zoals bassist Jeff Walker. Ook frontman Andy kwam vaag voor in mijn prulale tantum en toen "Tornado Hans" het nog niet wist besloot ik het maar te gaan bevragen bij Martin van "KTBA". Boudewijn de Groot zong ooit "Als de Rook om je Hoofd is Verdwenen" en toen Martin nog maar aan de eerste woorden van zijn deskundige uitleg begon verdween de geheimzinnigheid rond "Andy Knight & The Remedy" en ging het van oooh ja ;-)


photo Andy Knight © Rootsville

Andy Knight, Jeff Walker en Darren Crome stonden hier in 2016 al eens op het podium toen nog als begeleidingsband van "Giles Robson". Nu werd er als extra additief Tom Hughes als keyboard speler aan toegevoegd en die zou wel van hem laten spreken. Met "Wait...On Hold" opende ze met een instrumentaaltje en zo zouden we er nog wel een paar voor de kiezen krijgen. Best wel aardig en hoegenaamd niet te vergelijken met de Britse blues toestanden zoals we die kennen. Een mix van Texas shuffles en NOLA funk en eerlijk, meer hoeft dat voor mij niet te zijn.


photo Andy Knight & Jeff Walker © Rootsville

Uiteindelijk kwam ook Andy Knight vocaal aan bod en alhoewel dat het timide klonk toch was het best OK. Een slow-bluesje als "Dangerous Times" zou best in de galerij van de "Tin Pan Alley" kunnen thuis horen maar mijn voorkeur ging in eerste instantie toch uit naar de funk met nummers als "Buggin' You" en het Neville Brothers-achtige "The Back Foot". Way down in New Orleans smullen ze daarvan en hier in Vlierden blijkbaar ook. Er was zelfs tijd voor een dosis rock 'n roll met "Time To Move On". Vertrekken gaan hoefde deze Andy Knight nog niet al was hij al wel een beetje over tijd. Via de keys van den Tom kregen we nog een portie Gospel en zo wuifden we deze "Andy Knight & The Remedy" met een meer dan goed gevoel uit...


photo Igor Prado © Rootsville

Next on the bill.."Igor Prado & Raphael Wressnig"! Van Dr. Martin kreeg ik nog te horen dat ze zich wel moesten toeleggen op de blues vandaag en ik...ik lachte eens in mijn vuistje. Igor en Raphael dat is soul en soul jazz en niemand zal daar iets kunnen aan veranderen. Naast beide frontmannen was er ook Hans-Jurgen Bart er bij als shuffler op de snare & toms. Raphael Wresnnig aka Rafke voor de Vic kennen we uiteraard al heel wat jaren en ooit was hij zelfs niet weg te denken op het Gevarenwinkel festival eind augustus. We zagen hem als combo met namen als Alex Schultz, Enrico Crivellaro, Tad Robinson en "Sax" Gordon Beadle maar ook als begeleider van Finis Tasby en ook de "Chicago Blues Sisters" met o.a. Zorah Young, Grana Louise en Deitra Farr.

In 2014 leede we igor Prado dan goed kennen toen hij ook met diezelfde Raphael Wressnig de tent van Gevarenwinkel in vuur en vlam kwam te zetten. Igor is van Braziliaanse komaf en heeft ook al enkele knappe albums op de markt zoals zijn "Blues & Soul Sessions" uit 2012. Een paar jaar ervoor bracht hij ook een album uit met enkel instrumentale nummers erop. Samen met zijn kompaan Rahael Wressnig bracht hij ook "The Soul Connection" uit en dat album zal ook nu zeker aan bod komen.


photo Raphael Wressnig © Rootsville

Ook nu moeten we het uiteraard stellen met veel instrumentale grooves want zo kennen we Raphael het beste. Igor stemt dan weer de blues liefhebbers tevreden want zijn bluesy rifjes komen goed over. Een eerste maal ook Wressnig aan het woord met "Born To Roll" een souljazz nummer dat hij nog opnam met Alex Schultz.

Het werd een mix van soul en blues ook ruimte voor een paar heerlijke slow-bluesjes maar voornamelijk met zeer dansbare nummers en dat is toch waar ze hier in Vlierden van houden zoals op "Shake & Fingerpop" en "No-La-Fun-Ky". Helaas vandaag geen reunited jam op het laatste maar daarvoor kregen we een dansende Wresnnig op zijn Hammond. Toch ook goed! Volgende double bill hier in Vlierden op 16 februari kleurt dan weer volledig Belgisch met "Black Cat Bisquit" en de "Bluesbones" en die staan zo scharp as un vlimmeke. CU