© Rootsville.eu

3Hat Trio (US)
tiltle: Lost Sessions
music: Alt-folk
release date: march 23, 2021
label: Lula Records
promo: Lucky Dice Music (Sandra Zuidema)
info artist: 3Hat Trio

© Rootsville 2019


Amerikaanse Desert Music-groep 3Hat Trio keert terug met hun eerste studio-opnames sinds de veelgeprezen Lord Of The Desert uit 2018. Met The Lost Sessions blijft 3Hat Trio de grenzen van woestijnmuziek verkennen en een buitenpost opzetten tussen het grimmig mooie terrein van ambient-muziek. Ondanks deze sonische expansie is de groep nog steeds onlosmakelijk een organische onderneming. Hun geluid wordt gedragen door de voortdurende evolutie van rootsmuziek, gebonden door hun instrumentatie van banjo, viool en contrabas.

De groep woont op het platteland in het zuiden van Utah en heeft veel tijd om handen, dus besloten ze die tijd in te zetten om een geluid te ontwikkelen dat het landschap waarin ze leven weerspiegelt en de muzikale invloeden waar ze gepassioneerd over zijn. Daaruit kwam een eerste album, "Year One", dat ze in literaire termen beschreven als "Magic Realism."

‘Lost Sessions’ gaat in deze geest verder terwijl de liedjes en deuntjes in elkaar overvloeien. De zang, wanneer ze verschijnen, is lichaamloos en neemt voor het grootste deel een achterbank in voor het gerommel en pulserende manipulatie van hun instrumenten. Soms denk ik niet aan Americana of folk als het trio zich het experiment van Charlie Mingus herinnert (met Istock's bas als de belangrijkste driver hier), terwijl het tien minuten durende opus 'Disquieting' kabbelt met de iriserende schoonheid van Alice Coltrane's werken. 'Attack Of The Shadows' is een soortgelijke 'trance'-achtige aangelegenheid, maar hier is het de basisgeluid van het trio op gitaar, contrabas en viool dat zich vastzet in een claustrofobische groove terwijl ze erin slagen over te komen alsof ze een snaarbandversie zijn van Kraftwerk op hun eigen woestijnautobahn. Van Duitsland tot Schotland leveren ze een kloppend en steeds hectischer instrumentaal genaamd ‘Gallus’, een woord dat ze oppikten tijdens hun bezoeken aan het Keltische koninkrijk.

In The Lost Sessions combineren deze instrumenten op nieuwe manieren die hun traditionele doeleinden herdefiniëren. De basnoten van Greg Istock worden vloeiend weergegeven op een manier die een warme synth-pad nabootst, of worden geplukt met voldoende punch om een ​​natuurlijk omhullend filtereffect te creëren. De banjo van Hal Cannon levert gedempte karbonades om de nummers vooruit te drijven, of plukt herhalende patronen die overgaan in een Steve Reich-achtige soundscape. De viool van Eli Wrankle levert zijn overweldigende melodische lijnen vertraagd en vervormd, of verschuift tussen de contrabas- en banjolijnen, strak geplukt op een manier die hem bedrieglijk onduidelijk maakt van beide instrumenten.

De naam van dit album is een knipoog naar de ingewikkelde omstandigheden die leidden tot de release. Het trio had een zomer doorgebracht in hun Virgin, Utah, waar ze samen in de studio improviseerden en een selectie van deze nieuwe composities vastlegden. Kort na de voltooiing van het opnemen van deze stoutmoedige experimentele nieuwe nummers, was de groep ontsteld toen ze zagen hoe de harde schijf met de audiobestanden werd verpletterd door een vallende piano. Terugkijkend op de ervaring van het zien van hun harde werk dat onherstelbaar lijkt te zijn geworden, merkte Greg Istock op dat “verloren verschillende betekenissen kan hebben. Het kan iets misplaatst zijn met de hoop dat het weer opduikt, maar dit verlies was brutaal en definitief, een wrede wending van het lot.

 

tracks:

01 In Or Out
02 Lost In The Woods
03 Miss Tilly
04 Gallus
05 Attack of the Shadows
06 No In-between
07 Disquieting
08 On The Run
09 Never Going Home
10 Pushin' You Down