© Rootsville.eu

David Olney and Anana Kaye (US)
tiltle: Whispers and Sighs
music: Americana - Folk
release date: march 19, 2021
label: Schoolkids Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: David Olney - Anana Kaye

© Rootsville 2021


Je kan deze "Whispers and Sighs" meteen ook een homage noemen aan David Olney die helaas op 18 januari van 2020 op 71-jarige leeftijd kwam te overlijden, dit te midden van een optreden op het Songwriter Festival in Santa Rosa Beach FL. Olney was een uistekende songwriter wiens nummers het tot bij namen als Emmylou Harris, Linda Ronstadt en Steve Earle brachten. Het album is een samenwerking van David Olney en Anana Kaye.

Als het vergeefse verlangen om terug te reiken door de herinnering en te begrijpen wat erin zit het verleden zou op muziek kunnen worden gezet, het zou klinken als "Whispers and Sighs". In de loop van 13 tracks lukt het David Olney en Anana Kaye maak een reis die veel meer inhoudt dan alleen maar een andere Americana album. Dit is te verwachten met Olney, een veelgeprezen songwriter verantwoordelijk voor meer dan 20 soloalbums en liedjes gecoverd. Verder gewoon aangezien Townes Van Zandt naar verluidt iets speciaals in hem zag, voelde Olney een soortgelijke bewondering en verwantschap richting Kaye, een lieveling met een rokerige stem wiens ster zeker in opkomst is in Nashville, en haar echtgenoot en muzikale partner Irakli Gabriel, die beiden oorspronkelijk uit het land Georgië komen.

Op Whispers and Sighs creëert het paar een uniek, sonisch landschap dat de beklijvende sensualiteit van Europese muziek met de rauwe intimiteit van Americana, met ruige, onbeschaamde rockhymnes zoals 'Lie to Me, Angel 'en' Last Days of Rome 'met spaarzame, introspectieve ballades zoals' Tennessee Moon 'en de plaat titelnummer. Het album is geschreven door het trio van Olney, Kaye en Irakli met een langdurige Olney-medewerker en hit songwriter John Hadley verdiende ook een co-schrijftegoed voor verschillende nummers.

"Whispers and Sighs" is een Americana-plaat die onderzoekt wat het betekent om mens te zijn. In de loop van de tijd Olney en Kaye leiden de luisteraar om beurten door intieme zelfportretten, mythen en historische verhalen fictie, allemaal in een poging om de verschillende apparaten te illustreren die we gebruiken om met onze eigen vergankelijkheid om te gaan. Hoewel de project gaat zwaar in op gewichtige, existentialistische thema's, de heersende boodschap blijkt een viering te zijn menselijke verbinding, vriendschap en liefde.

tracks:

01 The Station
02 My Favorite Goodbye 
03 My Last Dream of You 
04 Lie to Me, Angel 
05 Thank You Note
06 Behind Your Smile 
07 Why Can't We Get This Right? 
08 Sideview 
09 Last Days of Rome 
10 Whispers and Sighs 
11 The World We Used to Know 
12 Tennessee Moon 
13 The Great Manzini (Disappearing Act) 

musicians:

David Olney – Vocals, Acoustic Guitar
Anana Kaye - Piano, Backing Vocals
Irakli Gabriel - Acoustic Guitar, Arrangements
Dan Seymour - Bass
Chris Benelli - Drums
Austin Hoke - Cello
Derek Pell - Violin