© Rootsville.eu

Adam Moezinia (US)
tiltle: Folk Element Trio
music: Jazz
release date: april 16, 2021
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist:
Adam Moezinia

© Rootsville 2021


Adam Moezinia's eerste album als bandleider, Folk Element Trio. Een viering van wereldwijde volkstradities en de invloed die de componist daaraan ontleent, het album bevat elementen van Beninese, Malinese, Welshe en Amerikaanse volksmuziek. Folk Element Trio laat het publiek kennismaken met Moezinia's verfijnde, soulvolle compositorische stijl en zijn verfijnde improvisatievermogen. Bassist Dan Chmielinski en drummer Charles Goold vullen de rest van Moezinia's Folk Element Trio, de verbluffend samenhangende eenheid die de nummers van het album siert.

Het album begint met het nummer “Celebration” dat invloeden put uit Beninese en Malinese muziek. Samen met "Groove March" maakt "Celebration" deel uit van een groter stuk van Moezinia, getiteld "Ivory Suite", dat onder meer is geïnspireerd door de Beninese gitarist Lionel Loueke en de Malinese zangeres Oumuo Sangare. De jubelende albumstarter demonstreert de scherpzinnigheid van de bandleider voor melodische uitvindingen, evenals het geweldige samenspel dat kan worden verwacht tussen deze drie meesterlijke muzikanten op de rest van de release. Afgezien van Moezinia's vier originele composities, bevat Folk Element Trio vier van de moderne arrangementen van de bandleider van tijdloze klassiekers van folkgrootheden als Bob Dylan, Robert Johnson en Duke Ellington (die Moezinia beschouwt als een van Amerika's meest geliefde folkcomponisten, als jazzmuziek. is Amerika's volksmuziek).

Op Ellington's 'Azalea' contrasteert Moezinia's elektrische blues / countrygitaargeluid, bereikt door het gebruik van een reverb en tremolo, met Goold's spaarzame gedeconstrueerde New Orleans 'klaaglied'-ritme om een ​​unieke en suggestieve textuur te creëren. In Dylans "Don’t Think Twice It’s Alright" speelt bassist Dan Chmielinski de melodie van het nummer met attente begeleiding van Moezinia. Men kan het niet helpen, maar let op de schoonheid in de genuanceerde veranderingen in dynamiek van het nummer, en het is duidelijk beïnvloed door het werk van Bill Frisell. Het album wordt afgesloten met het Mississippi Delta blues anthem “Come On in My Kitchen”. Dit beslist moderne arrangement biedt de klassieke melodie met subtiele reharmonisatie en een boogaloo-groove. Met weer een verbluffende solo van Moezinia, demonstreert het stuk de intensieve studie van de bandleider in de blues-traditie. Met Folk Element Trio heeft Adam Moezinia een pittige mix van traditie en innovatie gecreëerd, waarbij de volkstradities van verschillende landen in ere worden gehouden en tegelijkertijd een geheel eigen geluid worden gecreëerd.

tracks:

01 Celebration
02 School Daze
03 Azalea
04 Freeze
05 Groove March
06 Don't Think Twice, It's All Right
07 Lisa Lan
08 Come In My Kitchen