© Rootsville.eu

Adam Schultz (US)
tiltle: Soulful Distancing
music: Blues - Funk - Soulblues
release date: july 16, 2021
label: Blue Heart Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Adam Schultz

© Rootsville 2021


Adam Schultz, geboren en getogen in New York City, is een jazz- en bluesgitarist, die de twee genres samensmelt in zijn eigen unieke stijl. Opgroeien in de Big Apple heeft Adam blootgesteld aan een aantal ongelooflijke leraren. Als een fervent deelnemer aan zijn muziekprogramma op de middelbare school, werd Adam meer dan zes jaar verzorgd door dezelfde vier muziekleraren. Hij volgde twee wekelijkse gitaarlessen en nam deel aan de Avenues Jazz Band. In 2019 werd Adam geselecteerd als gitarist in de jazzband voor het NYC High School Honours Music Festival. In 2020 werd hij opnieuw geselecteerd, maar vanwege de pandemie ging het festival niet door. Deze "Soulful Distancing" is meteen Adam's debuut. Een album waarop hij de hulp krijgt van Clarence Spady die nog recent zijn album "Surrender" uitbracht, eveneens bij "Blue Heart Records".

De debuut-cd van Schultz is een verzameling van elf nummers, waaronder vijf originele Schultz. Naast Spady zijn er nog andere artiesten, waaronder Adam Cohen op bas (Ray Charles, Engelbert Humperdinck), Robert O'Connell op keyboards, Sharon O'Connell op drums, Tom Hamilton op sax (Dizzy Gillespie, The Temptations) en Scott Brown op piano. Ekat Pereyra voegt sprankelende zang toe aan het nummer "Have Some Faith" en Michael Angelo zingt Adams andere vier originelen. Jon Ventre speelt bas op twee nummers en Pat Marcinko voegt percussie toe.

Geopend wordt er met de Johnny "Guitar" Watson funkklassieker "A Real Mother For Ya", een nummer uit 1977. Schultz levert smakelijke lead op de blues-rumba 'Early In The Morning', een passend eerbetoon aan BB King, een van zijn grootste voorbeelden. Het knappe naar Rhythm 'n Blues gerelateerd nummer "Good Conversation", geschreven door Schultz dat voor het eerst verscheen op Spady's Surrender, maakt een onweerstaanbare reprise hier op dit debuut. Het verfijnde soulbluesje 'Harlem Tonight', zou kunnen doorgaan als een lang verloren gewaand nummer uit het George Benson-arsenaal en zo worden we richting 70's getransformeerd. De pittige zang is perfect gecombineerd met het al even verfijnde gitaarwerk komt in de spotlights te staan via Little Walter-single uit 1956 "Who (Who Told You)". De in Rusland geboren zangeres Ekat Pereyra leent haar zoete alt op het slinkse Neo-Soul-nummer "Have Some Faith" met nog een fijne gitaaranalyse.

De horny horns en de B3 grooves komen weerom in de picture op "Cure For The Blues". Ook bijzonder soulvol is “Toxic Medicine”. Vervolgens nog een Rhythm 'n Bluesje uit 1968 met "Can I Change My Mind" waarna mentor Clarence Spady en Adam Schultz alle duiveltjes ontbinden op het uit 1963 afkomstige "Cut You Loose". Als afsluiter demostreert Schultz zijn skills op Howlin Wolf's "44 Blues".

01 A Real Mother For Ya
02 Early In The Mornin’
03 Good Conversation
04 Harlem Tonight
05 Who (Who Told You)
06 Have Some Faith
07 Cure For The Blues
08 Toxic Medicine
09 Can I Change My Mind
10 Cut You Loose
11 44 Blues