© Rootsville.eu

Adi Meyerson (US)
tiltle: I Want To Sing My Heart Out In Praise of Life
music: Jazz
release date: august 06, 2021
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist:
Adi Meyerson

© Rootsville 2021


Bassist en componist Adi Meyerson brengt haar nieuwe volledige album "I Want To Sing My Heart Out in Praise of Life" uit op 6 augustus. Op haar avontuurlijke tweedejaarsaanbod neemt de behendige muzikant luisteraars mee op een zesdelige muzikale reis, geïnspireerd door het leven en werk van de iconische avant-garde beeldend kunstenaar Yayoi Kusama. Met het werk en de bedoelingen van Kusama als springplank, wil Meyerson een sonische veilige haven creëren voor luisteraars die een ideale, utopische samenleving weerspiegelt zonder negativiteit en strijd. Met Marquis Hill op trompet, Anne Drummond op fluit, Lucas Pino op basklarinet en saxofoon, Sam Towse op toetsen, Kush Abadey op drums, spoken word-artiest Eden Girma en zangers Sabeth Perez en Camille Thurman
.

De nieuwste release van Meyerson kreeg voor het eerst benen eind 2017, toen zij en een vriend een tentoonstelling bijwoonden met het werk van Yayoi Kusama in het centrum van New York City. Ze was ontroerd door Kusama's artist statement en persoonlijke verhaal; met name hoe haar kunst een utopische plek biedt voor mensen, maar ook voor de kunstenaar, om spiritueel en mentaal naar toe te vluchten. De kunst zelf resoneerde ook met Meyerson. Meyerson heeft synesthesie - een neurologische aandoening waarbij twee zintuigen elkaar overlappen en triggeren (ook wel 'overgang van de zintuigen' genoemd) - en in haar geval ziet ze kleur wanneer ze bepaalde toonhoogtes hoort. Tot Meyersons verbazing kwam een groot deel van Kasama's kleurenpalet overeen met haar eigen visuele waarneming toen ze bepaalde toonhoogtes hoorde, wat plaats maakte voor een onconventioneel maar creatief compositieproces waarbij Meyerson melodieën ontleent aan de kleuren die ze ziet.

Albumopener "Prelude" bepaalt de sfeer met gesproken woordkunstenaar Eden Girma die de leiding heeft. Door het hemelse melodische thema te behandelen alsof het een drone is, bouwt de emotionele lading snel op naarmate nieuwe kleuren en levendige texturen de luisteraar omhullen en het toneel vormen voor wat komen gaat. Nummer twee is "Kabocha", met een contra-melodie gepresenteerd over Meyerson's groovy ostinato baslijn. Het pitchmateriaal voor dit nummer, dat is geïnspireerd op Kusama's fantastische installatie met dezelfde naam en 'pompoen' betekent in het Japans, is afgeleid van de kleuren die Meyerson in het werk ziet, en het ritmische patroon is afkomstig van een bekende opname van Kusama het voordragen van haar gedicht "On Pumpkins". Zowel Lucas Pino, op basklarinet, als fluitiste Anne Drummond nemen bijzonder aangrijpende solo's op deze dynamische muzikale odyssee, die begint met het meesterlijke drumwerk van Kush Abadey.

Marquis Hill is prominent aanwezig op "Follow the Red Dot", dat net als zijn voorganger de toonhoogtes gebruikt die samenvallen met de synesthesie van de bandleider. De stuwende energie van het stuk bootst het "gelijktijdige gevoel van chaos en perfecte organisatie na dat ik voelde toen ik in Kusama's Red and White Polka Dot Room stond", deelt Meyerson. Dit deuntje is ook een ode aan het provocerende werk "Phalli's Field" van de kunstenaar uit 1965, een favoriet van Meyerson. Bekleed met spiegels en voorzien van vloerbedekking met een overvloed aan gestippelde stoffen uitsteeksels die Kusama 'een subliem, wonderbaarlijk veld van fallussen' noemde, was de installatie een belangrijk moment voor de kunstenaar. De volgende is "Caged Bird", een briljante functie voor Camille Thurman die een meeslepende ode zingt en scat aan de "perfecte wereld" en wat we als volk zouden moeten veranderen om daar te komen. In compositie en tekst bracht Meyerson hulde aan twee van haar favoriete literaire pijlers: Angela Davis en Maya Angelou.

Deel V, “Infinity”, is wederom direct geïnspireerd door Kusma – in dit geval haar beroemde Infinity Mirror Rooms. Dit contemplatieve deuntje, geopend met een uitzonderlijke solo van Meyerson en prominent met de etherische, woordeloze zang van Sabeth Perez, is geschreven vanuit het perspectief van iemand die in de spiegel kijkt en zichzelf onderzoekt. Het is ook een eerbetoon aan Meyersons geboorteland Israël en een knipoog naar de oneindige complexiteit ervan - zowel als een plek als in relatie tot haar eigen identiteit. Het aangrijpende en ontroerende titelnummer sluit het album af en is een attent afscheidscadeau van de bandleider. "I Want To Sing My Heart Out In Praise of Life" is bedoeld als een gebed voor degenen die het gevoel hebben dat ze hun leven niet ten volle kunnen leven", zegt Meyerson. "Het is ook een herinnering voor alle mensen dat leven een geschenk is en het waard is om gevierd te worden." Deze emotionele afsluiter wordt nog krachtiger gemaakt door de uitgeklede instrumentatie - de soulvolle stem van Thurman wordt alleen vergezeld door de prachtige begeleiding van Sam Towse.

 

tracks:

  1. Part I – Prelude
  2. Part II – Kabocha
  3. Part III – Follow The Red Dot
  4. Part IV – Caged Bird
  5. Part V – Infinity
  6. Part VI – I Want To Sing My Heart Out In Praise of Life