© Rootsville.eu

AJ Plug (NL)
tiltle: Killer King
music: Blues - Bluesrock
release date: december 10, 2021
label: Django Music
info artist: AJ Plug


© Rootsville 2021


In 2014 wist deze Alexandra Jolanda Plug aka 'AJ Plug' Nederland op stelten te zetten toen ze met haar band 'The Wildgrooves' haar debuutalbum 'Let Go Or Be Dragged' uit te brengen. Alsof het tot dan rustige vissersdorpje 'Katwijk aan Zee' bruusk kwam te ontwaken uit een diepe slaap. Destijds een ware vernieuwing voor de Nederlandse blues scene met het ontdekken van de toch enigszins rauwe en krachtige stemintonatie van deze 'blues madam'. Het moet zelfs een 'good mojo' zijn geweest dat de destijdse rebelse AJ Plug het kerkkoor kwam te verlaten om zich zo aan te sluiten bij de plaatselijke 'The Wildgrooves', we schrijven 2012. Alvorens ze het album op de markt brachten hadden AJ Plug & The Wildgrooves zich meer dan ingespeeld in kroegen en op festivals. Aan hun zuiderburen hadden ze tot dan toe nog niet gedacht tot dat welgekende 'kieken' uit (Ge)Varenwinkel deze parel naar hun 'indoor festival' haalde en ook wij zo met AJ Plug leerde kennis maken.

Helaas, helaas , helaas bleef het voor België daarbij en moesten we de grens oversteken om nog eens van die rauwe ,en doordrenkt van blues, stem te gaan luisteren. In 2016 was er het met goede recensies overladen album "Chew Chew Chew". Wanneer er een 'bloemetje' mag worden gegeven omdat een album alleen maar eigen nieuw werk bevat gaan we bij deze AJ Plug nu eens met hele bloempotten gooien want wat zij op haar twee albums laat en liet horen kan alleen maar bevestigen dat de Nederlanden in principe te klein zijn voor deze 'blonde' wervelwind. Ook al zijn blues, rock en Southern rock een oud gegeven in de muziekwereld mag deze AJ Plug als vernieuwend worden beschreven. Tijdens de 'live' concerten komt ze bijzonder charismatisch over, in die mate dat ze op muzikaal gebied de kriebels bij blues- en rock liefhebbers weet op te wekken.

De sterke zeebries blies ondertussen zeer krachtig want AJ Plug verhuisde van Katwijk naar Grolloo waar ze zich kwam te installeren en er ook een eigen studio kwam in te richten. In 2018 nam AJ Plug met haar partner en vaste gitarist Klaas Kuijt intrek in het epicentrum van de Nederlandse blues. Het daar opgenomen akoestische album" Barefoot The Grolloo Takes" oogstte opnieuw veel lof. Maar korte tijd later sloeg het noodlot toe want slokdarmkanker kostte haar bijna het leven.

Je kan er na die ellende en alle miserie die later over Europa kwam te waaien alleen maar gelukkig van worden dat er ook voor "AJ Plug" er een Tequila Qunrise" zat aan te komen en zo ook haar nieuwe album "Killer King". Uiteraard blikt ze op dit 9 nummers tellende album terug op haar beroerde tijd al kijkt ze natuurlijk ook hoopvol naar de toekomst. Bijna alle nummers hebben een duister kantje mede door de ziekte die ze gelukking kan onderdrukken. Met "The Shape I'm In", "Gimme A Smile" en "Dream" dromen we mee met haar al blijven het allemaal zware ballads te zijn geworden.

Op de titteltrack "Killer King" en "The Sky Turned Black" brengt AJ de pijn die ze heeft moeten ondergaan zo maar over tot in het kleinste deeltje van je lichaam. Met de hulp van topmuzikanten als gitarist en producer Guy Smeets, toetsenist Roel Spanjers en drummer Arie Verhaar is Killer King een toch een toegankelijke bluesrockplaat geworden. Een album met een donker randje uiteraard, maar het is niu de tijd om de draad weer op te pakken en hopelijk krijgt AJ Plug nu ook in België de waardering die ze verdient.

tracks:

01 Killer King
02 The Shape I'm In
03 Gimme A Smile
04 Dream
05 Never Gonna Stop
06 The Sky Turned Black
07 It Will Be Alright
08 River Blue
09 Tears Ran Dry