© Rootsville.eu

Alex Brown (US)
tiltle: The Dark Fire Sessions
music: Jazz
release date: october 15, 2021
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist:
Alex Brown

© Rootsville 2021


Alex Brown is een opwindende opkomende artiest in de New York Jazz-scene, wiens visie, muzikaliteit en capaciteiten als pianist en componist hem terecht hebben geprezen met lof van Downbeat Magazine, de New York Times en zowel de Latin als de mainstream GRAMMY Awards . Maar bovenal is Brown een muzikant die weet dat muziek zijn grootste potentieel bereikt in kameraadschap, samenwerking en gedeelde creativiteit. Met "The Dark Fire Sessions" brengt Brown hulde aan het transformatieve proces van regelmatig muziek uitvoeren met een groep metgezellen die hechter zijn geworden dan bloed, en documenteert in uitbundige technicolor de schittering van drie geesten die naadloos samen creëren.

Alex Brown werkt al vele jaren samen met zijn biologische broer, bassist Zach Brown, en de facto broer, drummer Eric Doob. Vanaf het samen beginnen aan het schrijfproces tot het live optreden en het nemen van die muziek op de spreekwoordelijke weg terwijl ze overzee toerden, dit kerntrio heeft samengewerkt, samen gezwoegd en samen wonderen verricht. Het is deze kameraadschap en relatie die onherroepelijk met elkaar verweven is in de muziek die Alex ertoe bracht de stappen naar de studio te zetten. Meer dan alleen muziek opnemen, wilde hij iets creëren dat de levendige energie en evolutie van hun composities en uitvoeringen, aangespoord door hun broederschap, zou eren. Een belangrijke factor in de aanloop naar de geboorte van The Dark Fire Sessions was de oprichting van Dark Fire Studios, een onafhankelijke repetitie- en opnamestudio opgericht door Alex en Zach in Harlem die ze in de loop van een jaar exploiteerden.

Muzikaal combineert The Dark Fire Sessions smaakvol een verscheidenheid aan authentieke Latijns-Amerikaanse volksritmes met Alex' eclectische muzikale persoonlijkheid. Een voorbeeld hiervan is 'Chacarera', een doorgecomponeerd stuk gebaseerd op het traditionele Argentijnse ritme met dezelfde naam. Dit stuk bevat een vrijere, open piano-introductie die is afgeleid van het hoofdthema, en een groove-sectie die uiteindelijk overgaat in een funkgedreven, soulvolle groove, geïnspireerd door de Headhunters-band van Herbie Hancock. De melodie op dit stuk wordt doorgegeven tussen gitaar, gespeeld door Matt Stevens, en bas, ondersteund door traditionele chacarera-coming door gitarist Eric Kurimski en traditionele bombo leguero gespeeld door percussionist Franco Pinna. Het meest opvallende is dat "Chacarera" een veldopname bevat uit de jungle van St. John, op de Amerikaanse Maagdeneilanden, gemaakt door Zach terwijl het trio daar aan het touren was.

Een ander jubelend voorbeeld van Alex' muzikale mengvermogen is te vinden op "Anthem", losjes geïnspireerd door tumba-muziek, een six-eight groove-vorm van het eiland Curaçao. "Anthem" werd oorspronkelijk geschreven door Alex met de muzikale persoonlijkheid van een oude vriend en medewerker Warren Wolf in gedachten, maar groeide uiteindelijk uit tot iets dat groter is dan welke individuele muzikant dan ook. "Anthem" heeft een pseudo-metrische modulatie: terwijl de groove in zes-acht blijft, is deze verdeeld over een cyclus van twee maten in een maat van vijf-acht en een maat van zeven-acht.

Het eindresultaat is een speels desoriënterend maar onherstelbaar leuk stuk met een unieke wisselwerking tussen melodie en groove. Naast de joviale, feestelijke ritmes die te vinden zijn op The Dark Fire Sessions, bevat het album ook introspectief schrijven, te vinden op het nummer "See You Again". Een deel van mijn schrijven is gebaseerd op diepe emoties die ik soms moeilijk met woorden kan uitdrukken", zegt Alex. "Vaak als ik me een beetje verdrietig voel, ga ik achter de piano zitten en probeer ik een deuntje te bedenken dat echt uitdrukt hoe ik me voel, en zeker een deel van deze muziek was dat." Op "See You Again" ervaren luisteraars een diep gevoel van rauw verlangen en melancholie dat pijn doet als het iemands hart raakt.

 

tracks:

  1. Intro (1:26)
  2. Chacarera (7:10)
  3. Wistful Road (7:53)
  4. 24-7 (5:30)
  5. See You Again (5:52)
  6. New Flamenco 6:08
  7. Novembro (5:21)
  8. Almost There (6:17)
  9. Before It Began (5:14)
  10. Anthem (7:58)