© Rootsville.eu

Alex Conde (E)
tiltle: Descarga For Bud
music: Jazz
release date: may 28, 2021
label: Sedajazz
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Alex Conde

© Rootsville 2021


Pianist Alex Conde heeft al meer dan tien jaar een vruchtbare en veelzijdige carrière als bandleider en componist. Zijn oogverblindende techniek en unieke muzikale presentatie hebben hem naar enkele van de meest prestigieuze podia in de jazz gebracht. Conde heeft een reputatie opgebouwd als een ervaren artiest met een slimme benadering om Latin jazz te verenigen met muziektradities uit zijn geboorteland Spanje. Zijn avontuurlijke eerbetoon aan iconoclast Thelonious Monk, Descarga for Monk, werd unaniem geprezen, evenals zijn release in 2018 met Ropeadope, Origins, die de wortels van Afro-Cubaanse muziek en jazz vanuit een flamencoperspectief verkende. Met Descarga for Bud herenigt Conde zich met de multi-Grammy genomineerde percussionist John Santos en de veelgeprezen bassist Jeff Chambers, en voegt hij drummer Colin Douglas toe aan de mix. Deze doorgewinterde en veelzijdige spelers passen zich prachtig aan aan Conde's slimme arrangementen van Powell's composities.

Op nummers als 'Oblivion', 'Parisian Thoroughfare' en het beproefde 'Bouncing with Bud' draaien Conde's arrangementen om traditionele flamencovormen als Bulerías of Soleá, waarop hij de talenten van landgenoten Sergio Martínez op cajón en klappen en flamencogitarist Jose Luis de la Paz. De unieke bijdragen van Paz overbruggen de esthetiek van zowel bebop- als flamencomuziek op een bijzonder verbazingwekkende en aangrijpende manier. Het album bevat ook Mike Olmos op trompet die moeiteloos bonafide bebop-lijnen legt over het bulerías-arrangement van “The Fruit” en het complexe en pittige “Tempus Fugit”. "Hallucinaties" neigt naar het klassieke Latin jazz-idioom, terwijl de rapsodische melodie van "Wail" wordt gespeeld als een vrolijke calypso waarbij Jeff Narrell de melodie verdubbelt op een stalen pan.

Gedurende deze briljante nieuwe release demonstreert Alex Conde zijn ongelooflijke bekwaamheid als pianist, door geïnspireerde solo's te nemen en vakkundig zijn bandleden te ondersteunen. In zijn dankbetuiging draagt hij dit album op aan de vaders van de jazz, de zwarte Amerikaanse componisten die deze muziek hebben gemaakt en die hij vanaf jonge leeftijd bewondert. Desacarga for Bud is een liefdevol eerbetoon aan een van de architecten van de jazz, een die het enorme stilistische potentieel van Powells oeuvre verkent.

tracks:

1  The Fruit (Bulería) (7:35)
2  Oblivion (Tangos) (6:53)
3  Bouncing with Bud (Alegría) (7:11)
4  Dusk in Saudi (Soleá) (5:30)
5  Wail (Calypso) (4:17)
6  Parisian Thoroughfare (Bulería al golpe) (5:59)
7  Hallucinations (Latin/Jazz) (5:38)
8  Tempus Fugit (Rumba) (3:40)
9  Celia (Bulería) (5:57)

musicians:

Alex Conde, Piano/arrangements
John Santos, Congas, Bongos on tracks (2, 5, 7, 8)
Jeff Chambers (Double bass)
Sergio Martínez (Cajon & djembe on tracks 1, 2, 3, 4, 6 & 9)
Mike Olmos (Trumpet on tracks 1 & 8)
Jeff Narell (Steel pan on track 5)
Jose Luis de la Paz (Guitar on track 2 & 6)