© Rootsville.eu

Allan Thomas (US)
tiltle: The Journey
music: Singer-songwriter
release date: 2021
label: Black Bamboo Recordings
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist:
Allan Thomas

© Rootsville 2021


Het muzikale avontuur van Allan Thomas begon in Brooklyn, New York, toen hij op 12-jarige leeftijd lid werd van een doo wop-vocale groep die optrad tijdens lokale evenementen. Op 18-jarige leeftijd tekende hij zijn eerste solo-platencontract bij de beroemde producer Huey P Meaux (Jerry Lee Lewis) op Scepter Records. Allan werd op 19-jarige leeftijd songwriter en speelde het koffiehuiscircuit in Greenwich Village, waarbij hij zichzelf ondersteunde op akoestische gitaar. In 1971 bracht Sire Records zijn eerste album met originele liedjes uit, "A Picture".

Hij toerde door de VS en opende voor acts als Cannonball Adderley Quintet, Weather Report en Richie Havens. In 1972 werd de heer Thomas uitgenodigd om de zang te improviseren op het Cannonball Adderley Quintet-nummer "Behold" onder de nom de plume Arthur Charma, dat verscheen op het conceptalbum "Soul Of The Bible" van de groep, met Cannonball en Nat Adderley, en George Duke . Vervolgens zong hij geïmproviseerde zang met het kwintet in de clubs Troubadour en Lighthouse in Zuid-Californië.

Nu is er met "The Journey" het 7de studioalbum van deze Allan Thomas. Het album werd opgenomen in anderhalf jaar aan het begin van de pandemie. De studio was ongeveer een zo veilig mogelijke plek, evenals de oceaan waar ik tussen de sessiedata ging surfen. Negen van de nummers zijn geschreven tijdens deze periode van intense creativiteit en samenwerking tussen mij en co-schrijvers Bryan Kessler, Michael Ruff, Ed Haaker en Andy Salvanos. Drie van de nummers zijn opgegraven uit de niet-uitgebrachte edelstenencatalogus uit de AT-archieven, en het is echt gaaf voor hen om eindelijk het daglicht te zien.

Bij opener en titeltrack "The Journey" kom je mee te drijven op accordeon mariachi tonen. Dit samen met de backing vocals van Olivia Ruf komt het album al meteen heerlijk binnen. Met een lichte toets van Carrebean reggea volgt hierop "Van" waarbij je duidelijk komt te horen dat er ooit een samenwerking was met Donald Fagen en Steely Dan. Een spontane parlando krijgen we bij het beluisteren van "You Never Know", een nummer met de zwoele sax van Tripp Sprague. Samen met alweer de prachtige soulvolle backing vox van Olivia Ruff en de Wurlitzer grooves is dit toch een aangenaam nummer om luisteren.

Met de songs "After The Storm", de mooie ballad "It Goes Without Saying", het weerom door sax gedragen "Love's Way" en het afsluitende en dromerige en vertellende "The Invisable Man" kan je besluiten dat Allan Thomas reis nog steeds niet tot een eind is gekomen.


tracks:

 1. The Journey
 2. Van
 3. You Never Know
 4. It's All Good
 5. After The Storm
 6. Devil's Rock
 7. It Goes Without Saying
 8. Love'sWay
 9. So Far So Good
 10. Real Life Love
 11. Change Of Plans
 12. The Invisble Man