© Rootsville.eu

Altoizm (US)
tiltle: Selftitled
music: Jazz
release date: july 16, 2021
label: AFAR Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Altoizm

© Rootsville 2021


"Altoizm", de titelloze debuutopname van een driekoppige altsaxofoonsupergroep onder leiding van Greg Ward, Rajiv Halim en Sharel Cassity. Met een rocksteady maar explosieve ritmesectie van Richard D. Johnson (piano), Jeremiah Hunt (bas) en Michael Piolet (drums), bestaat Altoizm uit zeven nummers en 42 minuten originele jazz. Ward, Cassity en Johnson hebben elk twee deuntjes geschreven, en Halim voegt 'Bembe's Kids' toe, een melodisch complex deuntje dat misschien wel het eerste is dat tegelijkertijd zowel de bembé-ritmes uit West-Afrika ten zuiden van de Sahara eert als de waanzinnige animatiekomedie Bébé's Kids, een symbolische knipoog, zegt Halim, naar "de chaotische sociale, economische en politieke omgeving waarin zwarte Amerikaanse muziek is ontwikkeld en nog steeds wordt ontwikkeld."

Muzikaal is het een bluesy, noirachtig deuntje dat die chaos ziet en er een ondeugende grijns op roept, terwijl het absoluut het maximale haalt uit drie saxofoons die zowel unisono als in harmonie spelen. Er is groot individueel talent nodig, maar ook echte chemie als eenheid om de hier gepresenteerde verfijnde arrangementen tot een goed einde te brengen. Ook al zijn deze drie saxofonisten gewend aan solisten en hebben ze samen zo'n twaalf albums als leiders uitgebracht, hun chemie met elkaar is voelbaar. Verre van het kunnen onderscheiden van enig ego, is wat het meest in het oog springt het collectieve verlangen om doelgerichte en betekenisvolle composities te produceren.

Alle drie - Ward, Halim en Cassity - zijn trouwe stewards van de jazzscene van Second City. Ward, een productieve instrumentalist en componist, beschouwt de baanbrekende freejazz-saxofonist Fred Anderson als mentor en Chicago-rapper Lupe Fiasco als een collega. Er zijn maar weinig compositieopdrachten waarvoor hij niet gekwalificeerd is. Hij componeerde klassieke muziek en jazz, partituren voor ballet en film, en concerten voor symfonieorkest en kamermuziekensembles, evenals deuntjes voor zijn eigen bands, Fitted Shards en Phonic Juggernaut. Zijn debuut in 2010 met de voormalige South Side Story, werd door de Chicago Tribune uitgeroepen tot Recording of the Year, en hij is momenteel lid van de jazzfaculteit van de Jacobs School of Music van Indiana University. Halim heeft net als Ward regelmatig samengewerkt met het Jazz Institute of Chicago en bezit net als Ward een grenzeloze muzikaliteit.

Als jonge saxofonist vond hij een mentor in de iconische Chicago-tenorman Von Freeman, die vaak deelnam aan de langlopende jazzjam van Freeman in de New Apartment Lounge van de South Side. En niet ver van zijn middelbare school afstuderen, speelde hij Lollapalooza als lid van de hiphop-aangedreven sonische ketel die Kids These Days was. Vanuit die associatie raakte hij bevriend met Chance the Rapper, die verscheen in het 2017 Grammy-winnaar Coloring Book van laatstgenoemde.

tracks:

  1. Cedar Groove (4:53) - Cassity
  2. Bembe’s Kids (5:36) - Halim
  3. The Mighty Mayfly of Truth (6:25) - Ward
  4. Thoroughbred (6:46) - Cassity
  5. The Time Has Come (5:16) - Johnson
  6. John Cotton (6:50) - Ward
  7. Last Minute (6:02) - Johnson