© Rootsville.eu

Asaf Yuria (IL)
tiltle: Excorsisms
music: Jazz
release date: november 05, 2021
label: JoJo Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Asaf Yuria

© Rootsville 2021


Yuria, geboren in Tel Aviv, Israël in 1985, groeide op met de opnames van John Coltrane, Charlie Parker en talloze anderen.
Op de middelbare school was hij gevorderd om samen te spelen met enkele van de beste muzikanten in de hechte jazzscene van de hoofdstad. De felle lichten van New York City waren echter altijd een streven voor de jonge Yuria. Uiteindelijk verhuisde hij naar de VS om zijn dromen te volgen en bracht hij dertien succesvolle jaren door in jazzclubs, jamsessies en muziekfestivals over de hele wereld. Yuria schreef zich al snel in aan de New School for Jazz and Contemporary Music in de late jaren 2000, waar hij onder de invloed kwam van naaste mentor Billy Harper, evenals George Cables, Reggie Workman, Billy Hart en Charles Tolliver. De afgelopen vijf jaar was Yuria een belangrijk onderdeel van het kwintet van landgenoot en wereldberoemde bassist Omer Atival. In 2018 bracht Yuria zijn debuutalbum Papa Wawa uit. Tegenwoordig bevindt Yuria zich weer in Tel Aviv.

Over de mysterieuze titel van het album biedt Yuria een verklaring om de definitie te verdrijven die op de albumnotities staat [def: om boze geesten of andere schadelijke elementen te bevrijden of te verwijderen door middel van spreuken en magische formules]: "Ik ben op zoek naar dat mysterieuze toestand waarin de luisteraars en de muzikanten worden ondergedompeld in het huidige moment.” Yuria's muzikale kijk gaat over de abstracte mogelijkheden van muziek, waardoor een duidelijke route naar een persoonlijke verbinding met luisteraars mogelijk is: "Als mensen aanwezig zijn in het moment, dan kan de muziek hen echt raken." Het album bevat een reeks composities die na zijn succesvolle debuut zijn verzonnen, specifiek op deze band afgestemd.

Exorcisms begint met "The Bell Ringers", een drukke rechttoe rechtaan swinger waar lijnen momentum krijgen totdat ze bijna opstijgen. Het is opgedragen aan zijn bandleden - de line-up is heel weinig veranderd sinds de oprichting van de groepen - zoals Yuria de sterke relaties die hij vond uitlegt. "We hebben allemaal verschillende bellen in ons", legt hij uit - bellen die rinkelen als er iets klikt. "Mijn bandleden luiden die bel voor mij!" "Lotus Moon" is een kans voor Yuria om ons mee te nemen op een groovende reis, fladderend tussen Latin 8's en high-energy swing. "Wise Eyes" (voor Yuria's moeder) is weelderig gescoord maar met een grit in de kern; titelnummer "Exorcisms" complimenteert en besluit de opener - alweer een zware swinger, met een ruisende solo van het constant inventieve Manasia.

Out of the Mist" komt voort uit het tweede hebben, waar Yuria een tedere gevoeligheid onthult. "Bright Night Light Flight" rockt echt, terwijl Brown het nummer wegleidt van de helderheid en naar iets heel emotioneels. "Mindful Breath" doet denken aan de oude hitlijsten van de Art Blakey Messengers, beginnend met klaterende hoornlijnen die diep in gesprek zijn. Solo's vliegen rond de band, maar de sleutel tot het nummer is mindfulness - "opmerkzaam leren ademen is goed voor de muziek, en ook voor het leven", zegt Yuria. "De uitdrukking van studie moet naar buiten komen door het prisma van mijn levenservaring en ideeën", denkt hij. Yuria is gedurfd met zijn doelen, die schijnen door zijn zeer intuïtieve grafieken die doordrenkt zijn van gedetailleerde kennis van grote meesters uit het verleden.

tracks:

  1. The Bell Ringers
  2. Lotus Moon
  3. Wise Eyes
  4. Exorcisms
  5. Out From The Mist
  6. Bright Night, Light Flight
  7. Mindful Breath