© Rootsville.eu

Bard Edrington V (US)
tiltle: Two Days In Terlingua
music: Americana
release date: 2021
promo: Lucky Dice Music (Sandra Zuidema) Europe: Hemifrån (Peter Holmstedt)
booking: LDM Bookings
info artist: Bard Edrington V

© Rootsville 2021


Geboren in Alabama en opgegroeid in Tennessee. Zijn uitgebreide familie komt uit de prairies van Kansas en de oevers van de Mississippi in Arkansas. Hard werken en gezin waren de kernwaarden van zijn opvoeding, en prestatie kwam van een dag werken met je handen. Bard kennen we van zijn samenwerking met Boris McCutcheon want deze twee woestijnratten vormen samen ook The Hoth Brothers Band. Bard heeft echter meer trucs die hij uit zijn mouw kan schudden. Hoewel hij in het dagelijks leven tuinen ontwerpt en betegelt met de prachtigste mozaïeken, doet hij dat telkens zingend en ploppen er allerlei liedjes op in zijn hoofd die hij dan ‘s avonds opschrijft, Dat doet hij ook enorm productief, zodat hij naast The Hoth Brothers ook nog zijn eigen band heeft en zelfs ook nog deel uit maakt van andere projecten.

Bard Edrington V nam een time-out van The Hoth Brothers en nam "Two Days In Terlingua" op, zijn tweede soloalbum, live in de loop van twee dagen voor de afsluiting in de Santa Fe-kerk in Terlingua, Texas, gescheiden van de Mexicaanse grens door de Big Ben National Park beschermen wildernis. Hij wordt vergezeld door Karina Wilson op zang en violen, bassist Bill Palmer en zijn broer Jim Palmer op drums, Alex McMahon op pedal steel, banjo en gitaar en Zoe Wilcox op achtergrondzang. Afgezien van een voller bandgeluid, is het geen grote afwijking van het werk van de Hoth Brothers met de nummers uit dezelfde Appalachia en Americana-bron.

Opgenomen in slechts drie takes en zonder overdubs in de volgorde waarin ze op de schijf verschijnen, opent het met Ramblin' Kind, een humeurig tuffend getokkelverhaal van een ouder wordende man op de vlucht. Het werd opgenomen in een 100 jaar oude kerk in Terlingua, TX in maart 2020. Bard en zijn band zetten een mobiele studio op in de Santa Inez-kerk op de grens van Mexico in de Big Bend-regio van Texas. Twee dagen lang deden ze niets anders dan de nummers arrangeren en opnemen zoals ze op het album staan. Het album bestaat uit 10 originele liedjes en twee gedichten van Bards overgrootmoeder Mable Edrington. Bard werd vergezeld door Bill Palmer op bas, Jim Palmer op drums, Karina Wilson op viool, Alex McMahon op lead gitaar en pedal steel, en Zoe Wilcox op zang. Het tempo vertraagt, maar is nog steeds dooraderd met een Appalachian folk-blues gevoel en schrapende viool voor Property Lines, dat het thema van harde tijden oppikt tijdens het werken in de goudmijnen en herinneringen aan betere dagen achtergelaten, maar nog steeds met een bittere steek.

Van een meer landelijke stijl van ballads in een barroom met zijn pedal steel, schetst Shut The Screen Door in eerste instantie een beeld van huiselijk geluk maar het is duidelijk dat dit onder spanning met het onheilspellende van dingen die instorten. A New Day On The Farm heeft een bluegrass fiddle swingtempo met zijn echo's van de klassieke Jimmie Rodgers. Een veel vrolijker nummer over het boerenleven, het wordt toegeschreven aan zowel Bard als zijn in Kentucky geboren overgrootmoeder, wijlen Mabel Edrington die History of Mississippi County, Arkansas schreef. Het album bevat ook een Prine-achtige brushed snares en banjo slow hayride dance tune-instelling van een ander van haar gedichten, Dog Tags 1942, over de tijd dat haar zoon, Bard Edrington III, trots thuiskwam met zijn dogtags voor de Tweede Wereldoorlog en haar angst voor hij gaat vechten.

"Ma Cherie" verdrijft die stemming snel en arriveert met gerammel van drums en een spritely zydeco-smaak dancehall fiddle ravotten liefdeslied. Toch is het dan, op een bijna muzikaal tegenovergestelde manier, terug naar een langzame country-folk shuffle met "Masterpiece Of San Marco". Net als "Ma Cherie" is "Athena's Gaze" geschreven in samenwerking met Wilcox, een viool en haar tribale ritme die een mijmering over de wonderen van het oude Griekenland begeleiden, "Homerus' Odyssee en de geboorte van democratie", eindigend met de zes en een halve minuut durende No Reden, zijn wereldvermoeide toon die een gevoel van tevredenheid verloochent. Een viering van het leven in zowel zijn hoogte- als dieptepunten, herinneringen aan verloren dingen en dankbaarheid voor wat er nog is, deze Tweedaagse in Terlingua zullen je luisterweek maken.

tracks:

01 Ramblin' Kind
02 Property Lines
03 Shut The Screen Door
04 A New Day on the Farm
05 Bard and the Bears
06 Strange Balloon
07 Ma Chérie
08 Masterpiece of St. Mark's Square
09 Black Coal Lung
10 Athena's Grace
11 Dog Tracks
12 No Reason