© Rootsville.eu

Big Creek Slim (DK)
tiltle: Twenty-Twenty Blues
music: Acoustic Blues
release date: 2021
label: Straight Shooter Records (Peter Nande)
info artist: Big Creek Slim

© Rootsville 2021

 

Big Creek Slim, ook bekend als Marc Rune, is een bluesartiest die geboren en getogen is in Ikast, een klein stadje in Midden-Denemarken. Big Creek Slim is ondergedompeld in de pre-war countryblues van de Mississippi Delta.

Voor zijn nieuwste werk, brengt hij 28 originele tracks op zijn 2 nieuwste soloalbums “Migration Blues” en “Twenty-Twenty Blues”. Je hoort verbluffende uitvoeringen en een authentiek geluid. Zijn stem- en gitaarwerk weerspiegelen een beheersing van de kunstvorm die alleen voortkomt uit een combinatie van natuurlijke gaven en meedogenloze toewijding. Enkel een man en zijn gitaar.

Big Creek Slim is een viking met een ziel zo zwart als steenkool. De man ademt de Blues in al zijn vormen en zijn ietwat rauwe stem en zijn geweldig gitaarspel lenen zich wonderwel in deze vorm van akoestische blues. Alles heeft zowel te maken met de aard van de man als met de aard van de muziek.

Deze plaat brengt akoestische countryblues zo goed als je dat ooit zult horen en als er een jaar was om de”blues” te hebben, was het wel in 2020. In 2020 woonde Big Creek Slim in Brazilië, in quarantaine in een van 's werelds epicentra van het coronavirus, levend in een omgeving vol met de' polemiek, verveling, paranoia, eenzaamheid, wanhoop en vervagende hoop die we allemaal hadden.
Het was in dit sociale klimaat dat Big Creek het materiaal schreef voor “Twenty-Twenty Blues”, dat 13 nummers bevat. Alle nummers zijn van de hand van de man zelf, enkel uitgevoerd met zang en gitaar, en opgenomen in één sessie.

In stijl kadert Big Creek de nummers in de countryblues van voor de Tweede Wereldoorlog, songs à la Charley Patton, Robert Johnson of Bukka White, om er maar enkelen te noemen. Maar hij durft al eens een zijstapje te wagen zoals bijvoorbeeld in 'Little Wheel Rag' een song die naadloos overgaat in ragtime, in de traditie van Blind Boy Fuller, Rev. Gary Davis en anderen. “Twenty-Twenty Blue”s bevat echter verschillende nummers die zowel de letterlijke gevolgen van het virus als de omwenteling in de rassenverhoudingen in 2020 onderzoeken. Big Creek deinst niet terug om de realteit van het moment onder woorden te brengen in zijn songs. Niet alleen de pandemie maar ook rassenkwestie zoals de dood van George Floyd.

Op het titelnummer verwijst Big Creek naar de moord op Floyd en koppelt het aan andere voorbeelden van racistisch geweld in de VS, zoals de moord op Emmett Till en het bloedbad op Black Wall Street in Tulsa, Oklahoma. Met andere woorden gaat hij verder op de aloude bluestradities van weleer, met een plaat die de liefhebbers van het genre, zoals ikzelf, een zeer groot plezier doen.

Tracks:

01. Twenty-Twenty Blues
02. The Goddamn China Cough
03. Little Wheel Rag
04. Gotta Go Somewhere
05. Mama Got Me Sweepin'
06. Those Same Old Blues
07. Up In Smoke
08. Fishin' In My Pond
09. That Medicine Show
10. Going Back To Dimbo
11. Black And White Blues
12. I Flipped A Coin This Morning
13. The Great Division