© Rootsville.eu

Bob Bradshaw (Irl)
tiltle: The Ghost Lite
music: Singer-songwriter - Americana
release date: april 30, 2021
label: Fluke Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Bob Bradshaw

© Rootsville 2021


Bob Bradshaw is een storyteller. En zoals elke goede singer-songwriter, bezit hij het vermogen om zichzelf recht voor je ogen te transformeren, niet alleen om een meeslepende cast van personages te maken, maar om ze met volledige en opperste overtuiging te bewonen. Luister naar het boeiende nieuwe album van Bradshaw, The Ghost Light, en je zult een echte kameleon aan het werk zien. Het ene moment is hij een impulsieve waaghals die zich in een houten ton over de Niagara Falls stort; de volgende, een zee-vermoeide piraat die door een koor van sirenes naar zijn dood werd gelokt. Maar vaker wel dan niet, is hij gewoon een van ons, gewoon een gewone, alledaagse ziel die op zoek is naar betekenis, hoop en verlossing waar hij die maar kan vinden.

Op het nieuwe album vinden we 11 nummers terug die muzikaal soms overweldigend klinken zoals opener "Songs on the Radio". Bradshaw, geboren en getogen in Cork, Ierland, ging als tiener in de leer als journalist, maar na veel geld te hebben uitgegeven van zijn twintigste schrijft een mix van nieuws en korte verhalen kreeg zijn rusteloze geest uiteindelijk de overhand, en hij ging in zijn eentje op pad om het te zien wereld met weinig meer dan een rugzak en gitaar op zijn naam. De volgende jaren dreef hij naar de overkant Europa, overleefde van zijn verdiensten van straatartiesten en optredens in bars tot 1989, toen hij landde een groene kaart.

Gezien zijn geschiedenis met proza, was het niet verwonderlijk dat Bradshaw een talent had voor het schrijven van liedjes. Hij was een rauw Zijn talent echter, instinctief en impulsief, en zijn verlangen om zijn vaardigheden aan te wenden en aan te scherpen leidden hem uiteindelijk terug naar de oostkust, waar hij zich inschreef aan het Berklee College of Music, en uiteindelijk afstudeerde in 2009. Het was daar in Boston dat Bradshaw zijn vruchtbare solocarrière lanceerde en aan beide kanten van de Atlantic in de loop van acht veelgeprezen studioalbums. Zoals alle geweldige songwriters, Bradshaw kan ervaringen omvormen tot iets verhelderends en ze een universele kwaliteit geven. "Bradshaw werd ook een vaste waarde in New England en trad de meeste avonden van de week op in clubs in en rond Boston totdat de COVID-19-pandemie de zaken in het voorjaar van 2020 keihard tot stilstand bracht.

The Ghost Light, opgenomen in het afgelopen jaar, is het product van tijd doorgebracht in quarantaine, maar het is geenszins een pandemisch album. De nummers hier zijn tijdloos en putten uit het soort fundamentele menselijkheid dat ons allemaal bindt terwijl ze worstelen met liefdesverdriet en spijt, herinnering en nostalgie, eenzaamheid en bevrijding. Bradshaw schrijft met een levendig oog voor detail op het album en biedt een filmische reeks karaktergestuurde vignetten die vaak hun meest diepgaande onthullingen tussen de regels laten glijden, en zijn uitvoeringen zijn subtiel en ingetogen om bij elkaar te passen, uitgewerkt met weelderige, suggestieve arrangementen vol kleur en nuance. Het resultaat is een plaat die even open als empathisch is, een scherpe, transportieve collectie.

Omdat elke hal in de stad donker was, merkte Bradshaw dat hij op een avontuurlijkere, ambitieuzere manier schreef dan voorheen. Hoewel zijn Queen Of The West uit 2019 een conceptalbum was dat was opgebouwd rond een enkele, overkoepelende verhaallijn, waren de nummers die Bradshaw schreef voor The Ghost Light veelomvattend en eclectisch, elk met zijn eigen op zichzelf staande universum. Toen het tijd was om op te nemen, werkte hij zowel persoonlijk met zijn elektrische kernband (gitaristen Andrew Stern en Andy Santospago, bassist Ed Lucie en drummer Mike Connors) als op afstand met ingehuurde wapens zoals drummer / producer Dave Brophy (Patty Larkin , Eli "Paperboy" Reed), bassist / engineer Dave Westner (Tim Gearan, Peter Wolf) en bassist Zachariah Hickman (Josh Ritter, Ray LaMontagne), waarbij de muziek zijn beslissingen bij elke beurt laat leiden. Bradshaw schreef de nummers hier met een verscheidenheid aan medewerkers, waaronder zijn oude Resident Aliens-bandmaat Scoop McGuire en de trouwe Boston-stalwarts Andy Santospago en John Sheeran.

tracks:

01. Songs on the Radio
02. Dream
03. Gone
04. Blue
05. Come Back Baby
06. She’s Gone for Good
07. 21st Century Blues
08. Sideways
09. Light of the Moon
10. In the Dark
11. Niagara Barrel Ride Blues