© Rootsville.eu

Brandon Goldberg (US)
tiltle: In Good Time
music: Jazz
release date: september 17, 2021
label: Compelling Sophomore
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Brandon Goldberg

© Rootsville 2021


Goldberg benadert In Good Time met een verfijnde, doorgewinterde gevoeligheid en wordt vergezeld door een kwintet van de bovenste plank via vijf originele composities en vijf slim gearrangeerde jazzstandards. Het album toont Goldberg's pianistische bekwaamheid en verbluffende compositorische faciliteit, het album bevat de 15-jarige instrumentalist in een krachtig trio met wijlen drumgigant Ralph Peterson en aangekondigde bassist Luques Curtis, aangevuld met een soepele blazerssectie bestaande uit saxofonist Stacy Dillard en trompettist Josh Evans . Trompettist Antoine Drye verschijnt op het slotnummer van het album voor een duo-optreden met de bandleider.

Goldberg vertoont een onberispelijke synergie met de onvergelijkbare ritmesectie bestaande uit Luques Curtis en drumlegende Ralph Peterson. Hier straalt de overleden drummer een karakteristieke energie, soulfulness en focus uit die wordt beantwoord en versterkt door Goldberg. Verwoestend zou de meesterdrummer en pedagoog drie maanden na de voltooiing van het album overlijden, na zijn hevige strijd van zes jaar tegen kanker. "Ralph was pure intensiteit", zei Goldberg in mei nadat In Good Time volledig was gesequenced en gemasterd.

De kenmerkende raspende stem van Peterson begint de plaat in een voicemail die hij de jonge bandleider stuurde voorafgaand aan de conceptie van het album, en zette het podium op met een oprechte herinnering aan de vasthoudendheid en toewijding van de overleden drummer aan de erfenis van de jazz. De voicemail vervaagt en de luisteraar hoort Goldbergs onwrikbare stem de groep aftellen, in navolging van de urgentie van Petersons voicemail, Goldberg is klaar om aan de slag te gaan en de opgewekte swing van Goldbergs originele compositie "Authority" weerspiegelt precies dat. Dit opgewekte ensemblestuk grijpt terug naar de hardbop-gevoeligheden van de Jazz Messengers en bevat meesterlijke solo's van Goldberg, Dillard en Evans. Goldberg demonstreert zijn talent voor melodische vindingrijkheid op zijn originelen "Circles" en "Time".

De eerste, getiteld vanwege het zich herhalende thema, bevat de lyrische, stijgende sopraansaxofoon van Dillard bovenop Petersons golvende, gezaghebbende penseelstreken. De laatste begint als een ballad, schrijnend verwoord door Evans. Curtis' lyrische meditatie volgt, dan ontkurkt Evans een improvisatie die op het hoofd wordt opgelost, waarna het tempo overgaat naar medium-helder (Peterson sijpelt weer op borstels) voor een andere geïnspireerde Dillard-declamatie. Goldbergs interpretaties van klassieke jazzcomposities demonstreren het vermogen van jonge spelers om de componist van het stuk een fooi te geven en tegelijkertijd iets nieuws op tafel te leggen. "Monk's Dream" legt de eigenaardigheid van de compositie vast, terwijl Goldberg ook de harmonische rijkdom ervan verkent met bedreven verticaal spel dat de veranderingen smaakvol schetst en een samenhangend verhaal vertelt.

Het stuk bevat ook een iconische, vurige solo van Peterson, waardoor het deuntje weer op zijn kop komt. Goldberg channelt verder het sonische palet van Miles uit de late jaren '60 op "Stella By Starlight", dat hij aanspreekt op Fender Rhodes, waarbij hij de oude kastanje aankleedt met frisse melodische variaties en een 6/8-gevoel. Een statig duo van Sondheims "Send In The Clowns" met goudkleurige trompettist Antoine Drye treedt op als toegift van de pianist. Goldberg laat het publiek met een tedere noot achter en geeft een genuanceerde gratie aan het einde van een album dat Goldbergs status zeker zal versterken als een vooraanstaande armatuur in de reikwijdte van de jazz.