© Rootsville.eu

Bruce Harris (US)
tiltle: Soundview
music: Jazz
release date: june 04, 2021
label: Cellar Music Group
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Bruce Harris

© Rootsville 2021


Soundview, het nieuwste studioalbum van trompettist, componist en pedagoog Bruce Harris en zijn topkwartet van meesterlijke muzikanten. Dit door Jeremy Pelt geproduceerde meesterwerk slaat een persoonlijke noot bij Harris, aangezien het spreekt over zijn opvoeding in de Bronx-buurt van Soundview New York, een eerbetoon aan de voorouders van Harris en de architecten van het Black American Songbook waaraan hij zo vurig en hartstochtelijk toegewijd is. Harris wordt vergezeld door Sullivan Fortner op piano, David Wong op bas, Aaron Kimmel op drums en rijzende ster zangeres Samara Joy, die op twee nummers te gast is. Deze release markeert de eerste van een aantal gezamenlijke inspanningen tussen Cellar Music en Pelt; een initiatief dat is gericht op het tonen van de stemmen van zwarte artiesten. In overeenstemming met het thema van Soundview is er namens Bruce Harris een donatie gedaan aan de Bronx Charter School of the Arts in samenhang met deze release.

Bruce Harris merkt op dat hij tijdens de pandemie verder keek en dieper in de geschiedenis van zwarte mensen in Amerika kwam. Het was een tijd om te leren en na te denken. Als dank wilde ik hulde brengen aan alle Afro-Amerikaanse makers van deze muziek. " Op één na zijn alle negen deuntjes op Soundview geschreven door Black architects van deze muziek, die toevallig allemaal leefden en gedijen in Harris 'geboorteplaats van NYC. Een bewijs van de levensduur en levendigheid van de kunstvorm, Harris 'muziek grijpt terug naar de geest van zijn muzikale voorouders, terwijl het een innovatief en boeiend nieuw werk blijft. Deze iteratie van het Bruce Harris Quartet beleeft zijn opnamedebuut met Soundview, maar de diepe persoonlijke connecties binnen deze outfit worden duidelijk in het geweldige samenspel van de groep. Harris ontmoette zijn collega-New Yorker David Wong voor het eerst eind jaren negentig, toen de twee spelers in dezelfde All City en All State jazzbands zaten. Van daaruit kreeg een vruchtbare samenwerking vorm. Sindsdien speelt Wong samen met Roy Haynes en Jimmy Heath. Harris heeft het afgelopen decennium intensief samengewerkt met drummer Aaron Kimmel, die hij 'een van de groten hier in New York; een jonge meester ”, en een van zijn“ top vijf ”in de stad. Soundview markeert de eerste samenwerking tussen Harris en pianist Sullivan Fortner, die Harris al lang bewondert.

Soundview zit vol met verschillende heldere momenten. Toen Harris het titelnummer begon te schrijven, visualiseerde hij scènes van waar hij vandaan kwam. “Ik heb bijna het gevoel dat de akkoorden het verhaal van mijn opvoeding vertellen; een beetje duister in het begin, een conflict werkte zich door in de brug en een nieuwe hoogte lost harmonisch op in een prachtig majeurakkoord. Het is geen vergissing dat het ritme van het stuk een mamboritme is, dat Harris 'de onderliggende clave van de Bronx' noemde. "Hoewel het geen plaats was vol privileges en kansen, was en is Soundview rijk aan artistieke uitmuntendheid en ontembare geest." Het stuk begint met een ostinato uit Wong, gevolgd door wat ritmisch vamping door de ritmische sectie, met vermelding van de clave van de compositie. Dit zet het toneel voor Harris om het stormenderhand te veroveren met vurige, soulvolle melodieuze mijmeringen. De opname bevat meesterlijke improvisaties van Harris en Wong.

tracks:

  1. Soundview
  2. Satellite
  3. Maybe It’s Hazy
  4. If You Were Mine
  5. Hank’s Prank
  6. You’re Lucky To Me
  7. Ellington Suite arr. Andy Farber
  8. Bird Of Red and Gold
  9. Saucer Eyes