© Rootsville.eu

Calvin Johnson Jr. (US)
tiltle: Notes of A Native Son
music: Jazz - NOLA
release date: february 18, 2022
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Calvin Johnson Jr.

© Rootsville 2021


Saxofonist, componist en acteur Calvin Johnson is sinds zijn geboorte doordrenkt van de geschiedenis en traditie van een van Amerika's meest iconische steden, New Orleans. Johnson, een muzikant van de derde generatie die de rijke culturele erfenis van New Orleans erft, groeide op in de muziektenten van New Orleans en leerde de basis en nuance van de muziek van de stad. Nu, als voorstander en mentor in de muziek van New Orleans, brengt Johnson - samen met zijn band - "Notes of a Native Son" uit, een eerbetoon aan zijn tijd en opvoeding in de majestueuze stad die zijn vak heeft gevormd.

Nu een typisch lid van zowel de New Orleans- als de New Yorkse muziekscènes, maakt Johnson duidelijk dat zijn huidige mentaliteit niet altijd het geval was. "Ik ben nu een volwassen man die zijn eigen stem heeft gevonden", zegt Johnson, "niet door doelloos rond te dwalen, maar door me te laten leiden door mijn mentoren en alle kennis, wijsheid en juwelen op te nemen die ze me door de jaren heen hebben bijgebracht .” Johnson gelooft heilig in de rol die zijn mentoren – die geweldige muzikanten uit New Orleans die de weg voor hem hebben gebaand – hebben gespeeld bij het vormen van hem als muzikant. Tijdens zijn tijd als student in en van New Orleans stapte Johnson elke avond naar de muziektent en leerde hij op de meest viscerale en echte manier: door met de ouderen te spelen. Als lid van de Preservation Hall Band en de Dirty Dozen Brass Band in het bijzonder, kreeg Johnson een ongeëvenaarde kans om zichzelf onder te dompelen in de magie die bestond uit zowel technisch meesterschap als gepassioneerd muzikaal vakmanschap door middel van repetities, planning en uitvoeringen.

"Notes of a Native Son", zowel door de titel als door de muziek, vat dit concept van continu leren samen. "Het belangrijkste concept van dit album is een uitdrukking van een kind dat de lessen neemt die hij van zijn ouders heeft geleerd, die lessen internaliseert en ze vervolgens gebruikt om zijn geluid te vinden en te ontwikkelen."Terwijl hij van zijn beschutte opvoeding overstapt om de wereld aan te gaan, is deze plaat een manifest van de muzikale ervaringen die hij onderweg heeft opgedaan." Johnson's derde studioalbum als bandleider, Notes of a Native Son, is niet alleen uniek vanwege de stilistische authenticiteit, maar ook omdat het Johnson's vaardigheden als componist laat zien. Johnson belichaamt een diepte van geluid, variërend van traditionele tweede lijn tot de emotionele en geschiedenisrijke beats van Congo Square, en presenteert een geluid dat onmiskenbaar New Orleans is.

Terwijl Johnson het grootste deel van de muziek op Notes of a Native Son schreef en arrangeerde, dankt hij zijn band voor hun integrale rol in het compositieproces. "Ik bracht mijn originelen naar de band als levenloze bladmuziek en ze hielpen me om die bladmuziek tot leven te brengen", zegt Johnson. Peter Harris, bassist, wordt door Johnson geprezen als een meester in precisie en professionaliteit. "Hij zal ons altijd tegenhouden en ervoor zorgen dat we al onze t's hebben gekruist en al onze i's hebben gestippeld en als we dat niet hebben gedaan, zal hij het daar en daar doen". Pianist Ryan Hanseler, zegt Johnson, schonk zijn onophoudelijke creativiteit aan het project. "Telkens wanneer we ons muzikaal tegen een muur bevinden, komt Ryan met de oplossing." Trenton O'Neal had een frisse, unieke kijk op de muziek die hem tot een onschatbare aanwinst maakt. "Het is heel inspirerend om met hem te spelen. Het album bevat ook drummer Alfred Jordan¸ die wordt aangekondigd als een creatieve bron met "een bron van ideeën" en "een geweldige herinnering".

tracks:

1. I'm Walking (Domino, Bartholomew)
2. Summertime (Gershwin, Agrell)
3. Jewel's Lullaby (C Johnson Jr.)
4. Anova (C Johnson Jr.)
5. Resistance is Noble, but Defeat is Imminent (C Johnson Jr.)
6. Treme (C Kerr Jr.)
7. Streetcar Love (C Johnson Jr., K Bailey, L Oubre)
8. Lift Every Voice and Sing (J Johnson, J Johnson, arr. E Washington)