© Rootsville.eu

Carlos Henriquez (US)
tiltle: The South Bronx Story
music: Jazz
release date: august 27, 2021
label: Tiger Turn
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Carlos Henriquez

© Rootsville 2021


Carlos Henriquez werd geboren in 1979 in de Bronx, New York. Hij studeerde op jonge leeftijd muziek, speelde gitaar tijdens de middelbare school en nam de bas ter hand terwijl hij zich inschreef voor het muziekvooruitgangsprogramma van de Juilliard School. Hij ging naar de LaGuardia High School of Music & Arts and Performing Arts en was betrokken bij het LaGuardia Concert Jazz Ensemble, dat in 1996 de eerste plaats won in Jazz at Lincoln Center's Essentially Ellington High School Jazz Band Competition and Festival. In 1998, kort daarna middelbare school, trad Henriquez toe tot het Wynton Marsalis Septet en het Jazz at Lincoln Center Orchestra, toerde de wereld over en speelde op meer dan 25 albums.

Op The South Bronx Story haalt Henriquez inspiratie uit persoonlijke ervaringen en geschiedenis. Bewegingen zoals "Soy Humano" (I Am Human) spreekt over de obstakels die Henriquez en zijn familie ondervonden bij het omgaan met het huisvestingssysteem en de financiële onrust tijdens het opgroeien, terwijl "Guajeo De Papi" een bewijs is van het vaderschap ter ere van zijn vader, Jorge Henriquez, die zelfs in moeilijke tijden voor zijn gezin zorgde. Een ander hoogtepunt, het salsa-getinte "Hydrants Love All", werd geschreven met de broer van Henriquez in gedachten, en de zomerdagen die ze samen deelden terwijl ze speelden tussen de brandkranen in de hete Bronx-straten.

Andere nummers verwijzen op ingenieuze wijze naar belangrijke mensen en naar gebeurtenissen die de diverse cultuur van de South Bronx in New York hebben gecreëerd. Bewegingen omvatten "Black Benji", een stuk geïnspireerd door Cornell Benjamin, die wordt gecrediteerd voor het bevorderen van vrede tussen de bendes in de Bronx; “Mama Lorraine” over het leven en werk van activist Lorraine Montenegro die samen met Evelin Lopez Antonetty de United Bronx Parents oprichtte maar op tragische wijze stierf in Puerto Rico in de nasleep van orkaan Maria; "Borough of Fire" voor de verwoestende verbranding van gebouwen met een laag inkomen in de jaren zeventig; en "Moses and the Cross" over de verdeeldheid zaaiende erfenis van Robert Moses en de aanleg van de Cross Bronx Expressway.

Het album bevat veel momenten van geïnspireerde solo's. Op “Black Benji” krijgt Melissa Aldana alle ruimte om zich uit te strekken en toont ze absolute beheersing van de hoorn. Marshall Gilkes en Michael Rodriguez wisselen kleurrijke zinnen uit over de vorm in "Guajeo de Papi", terwijl Stafford vele mooie lijnen laat draaien met een prachtige Bugeltoon op "Mama Lorraine". De veelzijdige Jeremy Bosch (algemeen bekend als een van de leadzangers in het GRAMMY-winnende ensemble Spanish Harlem Orchestra) pendelt tussen branden op de fluit en zingen; vooral zijn soneo op het mambo-gedeelte van "Moses on the Cross" herinnert aan de grote zangers van het Fania-tijdperk.