© Rootsville.eu

Carolyn Wonderland (US)
tiltle:Tempting Fate
music: Blues - Bluesrock
release date: 2021
label: Alligator Records
info artist: Carolyn Wonderland


© Rootsville 2021


Deze "Tempting Fate" is het 11de album van wervelwind "Carolyn Wonderland". Met het album "Moon Goes Missing" uit 2017 was het al een tijdje geleden dat we hier nog kwamen te horen van deze Texaanse rockster en haar trio. In 1999 verhuisde Wonderland naar Austin,TX. in 2001 verloor ze het huurcontract van haar appartement nadat haar huisbaas ziek werd, en besloot ze uit haar busje te leven omdat ze meer dan 300 dagen per jaar op pad was om op te treden. Wonderland treedt al sinds haar 15e professioneel op. Haar muziek is een gedurfde mix van tijdloze originele liedjes en heruitvindingen van enkele van haar favorieten, variërend van zinderende elektrische blues tot diepe, oprechte ballads tot kosmische country tot soulvolle Tex-Mex.

Elk nummer wordt gevoed door Wonderland's krachtige maar melodieuze gitaarwerk met Texas-smaak en haar volle keel, hart-op-haar-mouw zang. Ze is al meer dan 20 jaar een warrior on the road en speelde in de hele VS en in Canada, Mexico, Brazilië, Panama, Europa, de Canarische Eilanden en Japan. Ze heeft net een periode van drie jaar afgesloten als leadgitarist in de iconische Blues Breakers van de Britse bluesmeester John Mayall. Naast zijn legendarische muzikale vaardigheden, is Mayall een van 's werelds grootste blues-rock gitaartalentenscouts. Hij koos Carolyn persoonlijk voor de rol die voorheen werd vervuld door Eric Clapton, Mick Taylor, Peter Green, Walter Trout, Coco Montoya en meer zessnarige beroemdheden.

Op "Tempting Fate" vinden we tien meeslepende nummers terug, waaronder vijf vurige originelen en één co-write. Haar zang varieert van rauw en fel tot subtiel en zachtaardig. Haar gitaarwerk, zowel op zessnarige als lapsteel, is vaak explosief en altijd melodieus. Als producer koos Carolyn voor niemand minder dan Dave Alvin en met medewerking van onder meer Marcia Ball, Shelly King, Jimmie Dale Gilmore en uyiteraard ook Dave aAlvin komen we met diet nieuwe album weerom terecht in een rollercoaster van stijlen. Gaande van de rauwe bluesrock stijl van een Janis Joplin tot een kleine amuse met Tex Mex zoals op "Honey Bee". Haar gitaarwerk, zowel op zessnarige als lapsteel, is vaak explosief maar blijft altijd melodieus.

Nummers als "Texas Girl And Her Boots" en het jazzy "On My Feet Again" geven duidelijk blijk van een enorme diversiteit en zo ook haar signature. Het zou Wonderland niet zijn als ze er met het afsluitende "Loser" ook nog eens een aangrijpend nummer aan toevoegd.

tracks:

01. Fragile Peace And Certain War
02. Texas Girl And Her Boots
03. Broken Hearted Blues
04. Fortunate Few
05. Crack In The Wall
06. The Law Must Change
07. Honey Bee 
08. On My Feet Again
09. It Takes A Lot To Laugh It Takes A Train To Cry 
10. Loser 

band:

Carolyn Wonderland: Vocals, Lead Guitar, Lap Steel on Fragile Peace And Certain War, Whistling on On My Feet Again
Bobby Perkins: Bass
Kevin Lance: Drums, Background Vocals on Honey Bee

Special guests:

Dave Alvin: Rhythm Guitar on Crack in The WallFragile Peace And Certain War, Second Lead Guitar on Loser
Red Young: Organ on Broken Hearted Blues, The Laws Must Change and Fortunate Few, Piano on On My Feet Again
Marcia Ball: Piano on Texas Girl And Her Boots
Cindy Cashdollar: Lap Steel on Crack In The Wall and It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry
Shelley King: Background Vocals on Texas Girl And Her BootsHoney Bee and Loser
Jan Flemming: Accordion on Crack In The Wall and Honey Bee
Jimmie Dale Gilmore: Vocals on It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry