© Rootsville.eu

Cash McCall (US)
tiltle: Blues Coming Down - One Who's Got A Lot
music: Blues - Soulblues
release date: january 29, 2021
label: Nola Blue Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Cash McCall

© Rootsville 2021


Extreem bluesy maar ook bijzonder soulvol, zo zullen de liefhebbers van Morris Dollison Jr AKA Cash McCall (1941-2019) hem altijd blijven onthouden. Cash begon zijn muzikale carrière op het gebied van gospel in het begin van de jaren zestig in Chicago voordat hij zijn seculiere sprong naar soulmuziek maakte. Omgedoopt tot Cash McCall door een lokale platenmaatschappij zonder te worden geraadpleegd, scoorde hij een Top 20 R & B-hit onder zijn nieuwe naam in 1966 en genoot daarna succes achter de schermen als songwriter en sessiegitarist bij Chess Records. Toen hij halverwege de jaren zeventig naar Los Angeles verhuisde, versterkte McCall zijn status als veelzijdige sessiegitarist en topbluesman, in samenwerking met zijn oude vriend Willie Dixon en andere notabelen. Meer recentelijk vestigde McCall zich in Memphis, niet zo ver van de landelijke katoenvelden in Mississippi, waar hij een groot deel van zijn jeugd doorbracht.

Onder zijn geboortenaam werd zijn debuutsolosingle Earth Worm (1963) uitgebracht. Drie jaar later schreef hij samen met de platenproducent Monk Higgins When You Wake Up. Zijn eerste soul-gerelateerde plaat als Cash McCall haalde meteen de Amerikaanse Billboard r&b-charts (#19). In 1967 schreef McCall That's How It Is (When You're in Love), een top 30 r&b-hit voor Otis Clay. Onder de voogdij van Willie Dixon werd McCall een sessiemuzikant en songwriter voor Chess Records. McCall werd tijdens de jaren 1970 aangetrokken tot de blues. Hij nam het album Omega Man (1973) op. In 1983 bracht McCall het album No More Doggin' uit. In 2018 herenigden McCall en zijn oude vriend en collegamuzikant Benny Turner uit Chicago zich in de studio om Going Back Home op te nemen (album report), dat werd uitgebracht in januari 2019. Cash McCall overleed in april 2019 op 78-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Bij "Nola Blue Records" zijn ze met deze Cash McCall nog niet klaar en dank zijn Bestie Brown (Blind Raccoon) mochten we de tweezijdige single "Blues Coming Down - One Who's Got A Lot". Vorig jaar was er de officiele release van "One Who's Got A Lot", een nummer geschreven door zijn vriend en gitarist Jim Koeppel. Een jaartje later, op 29 januari 2021 wordt dan deze "Blues Coming Down" uitgebracht, en ook dit nummer kwam tot stand tussen de samenwerking van McCall en Koeppel. Wij zijn aleen al blij met het feit dat deze rauwe maar heerlijke bluesstem niet is en mag worden vergeten...

tracks:

01 Blues Coming Down
02 One Who's Got A Lot