© Rootsville.eu

Catherine Russell (US)
tiltle: Send For Me
music: Jazz
release date: april 01, 2022
label: DOT Time Rocords
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Catherine Russell

© Rootsville 2021


Zestien jaar na haar start van haar solocarrière is Catherine Russell in beweging. Haar band, waaronder gitarist/muzikaal leider Matt Munisteri, pianist Mark Shane, bassist Tal Ronen en drummer Mark McLean, heeft opgetreden op grote festivals op vier continenten, terwijl ze ook concertzalen van SFJazz Miner Auditorium in San Francisco tot Zankel Carnegie uitverkochte. Hall in New York City, naar Tsjaikovski Hall in Moskou. Daarnaast trad Catherine op als zangeres bij de toonaangevende bigbands en symfonieorkesten van vandaag, waaronder het Jazz at Lincoln Center Orchestra met Wynton Marsalis, Vince Giordano's Nighthawks, Count Basie Orchestra, Andy Farber and His After Midnight Orchestra, Knoxville Jazz Orchestra, Jazz Philharmonisch Orkest van St. Petersburg, Rusland; Miami's New World Symphony, The Philly Pops en The Pasadena Pops Orchestra. Meest recentelijk heeft Russell de krachten gebundeld met John Pizzarelli om een groet uit te brengen aan Billie Holiday en Frank Sinatra.

Russell's professionele leven begon op 7-jarige leeftijd, toen ze voor het eerst het podium betrad als danseres met het gezelschap van Katherine Dunham gedurende vier seizoenen bij de productie van Aida van The Metropolitan Opera. Nadat ze cum laude afstudeerde aan de American Academy of Dramatic Arts, had ze het geluk om te werken met David Bowie, Steely Dan, Cyndi Lauper, Paul Simon, Jackson Browne, Michael Feinstein, Levon Helm, Wynton Marsalis, Dr. John, Rosanne Cash, Toshi Reagon en Carrie Smith, onder anderen. Russell trad veelvuldig op als back-upzangeres, multi-instrumentalist en leadzanger, voordat ze in 2006 haar solo-opnamecarrière begon. Ze deed tientallen jaren ervaring op met touren en opnemen met geavanceerde songwriters en iconische artiesten, die op meer dan 200 albums verschenen.

Russells diepe verbondenheid met haar gekozen materiaal maakt deel uit van een roeping. Als dochter van baanbrekende en legendarische muzikanten, pianist/orkestleider/componist/arrangeur Luis Russell en bassist/gitarist/vocalist Carline Ray, werd Catherine Russell geboren in de jazz-royalty. Bij het verzamelen van materiaal voor haar nieuwe album van onder meer Billie Holiday, Nat King Cole, Luis Russell, Betty Carter, Kay Starr, Joe Liggins, Earl King, Jack Teagarden, Helen Humes, Frank Sinatra, Dakota Staton, Henry Red Allen en Louis Armstrong, de zanger zwemt in bekende wateren. Ze zingt een taal die van nature komt en een diepgaande erfenis bevordert. Send For Me is een vervolg op Russells release Alone Together uit 2019, die een GRAMMY®-nominatie ontving voor Best Jazz Vocal Album, en op de JazzWeek-radiolijst belandde als het nummer 1 meest afgespeelde album. "Ik nodig de mensen graag uit", zegt ze over haar nieuwe album, wat ook haar filosofie van live optreden is. Het album is een uitnodiging en nodigt het publiek uit om mee op reis te gaan.

tracks:

 1. Did I Remember (Harold Adamson, Walter Donaldson) 
 2. Send For Me  (Ollie Jones) 
 3. At The Swing Cats Ball (Luis Russell, William Campbell)
 4. Make It Last (Dick Haymes, Bill Saxton) 
 5. Going Back To New Orleans (Joe Liggins) 
 6. If I Could Be With You  (James P. Johnson, Henry Creamer) 
 7. You Can Fly High  (Earl King, John Vincent)
 8. East of The Sun (and West of the Moon) (Brooks Bowman)
 9. In The Night  (Norman Mapp) 
 10.  You Stepped Out of A Dream (Nacio Herb Brown, Gus Kahn) 
 11.  Blue And Sentimental  (Count Basie, Mack David, Jerry Livingston)
 12.  Sticks and Stones (Cavanaugh/Razaf/Palmer) 
 13.  Million Dollar Smile  (Porter Roberts, Lionel Hampton)