© Rootsville.eu

Cedric Burnside (US)
tiltle: I Be Trying
music: Blues
release date: 2021
label: Single Lock Record
info artist: Cedric Burnside


© Rootsville 2021

 

Cedric Burnside, één van de grootste leveranciers van hill country blues van vandaag, laat deze muziek door zijn aderen stromen. De kleinzoon van RL Burnside, speelt al sinds zijn dertiende en op “I Be Trying” heeft hij zijn beste beentje voorgezet met het meest complete album uit zijn carrière.

Van songwriting tot zang tot gitaarspel tot het mixen van de stijl genoeg om dingen interessant te houden, de blues van Burnside wordt afgeleverd met een gevoel van optimisme en liefde na de moeilijke tijden van 2020. Burnside nam op in Memphis in de Royal Studio met een hechte band bestaande uit Luther Dickinson (North Mississippi All-Stars), bassist Zac Cockrell (Alabama Shakes) en drummer Reed Watson (John Paul White).

De groep gaat aan de slag met de slide-gitaar geaccentueerd "Step In", terwijl het stotterende "You Really Love Me" en het rollende "Hands Off That Girl" ons herinnert aan het beste van RL en zo de hele nacht kunnen doorgaan. Burnside voegt gospeltinten toe aan het titelnummer en "Love Is The Key", terwijl een aantal funky beats en stevig gitaarwerk zowel "Gotta Look Out" als het supergladde "Pretty Flowers" op een winnende manier opfleuren. In het vervolg "Love You Forever" experimenteert Burnside met falsetto-zang en verbreedt hij de vocale reikwijdte van de plaat.

Twee van de beste nummers hier veranderen de stijl terwijl Burnside solo akoestische nummers aflevert. "Bird Without A Feather" is een geweldig aanbod dat door prachtig zessnarig werk zit verweven, terwijl albumopener "The World Can Be So Cold" een knaller is met Burnside's gitaar die de toon zet, terwijl zijn aangrijpende teksten en zang dieper ingaan in de oprechte blues.

“I Be Trying” raakt de goede plek en wanneer de muzikanten het geheel afleveren tijdens de rokende Hill country blues van "Keep On Pushing", lijkt al het andere weg te glippen terwijl Cedric Burnside vol vertrouwen tradities voortzet en hij met succes zijn eigen draai aan het genre geeft. Topplaat !

Tracks:

01. The World Can Be So Cold
02. Step In
03. I Be Trying
04. You Really Love Me
05. Love Is The Key
06. Keep On Pushing
07. Gotta Look Out
08. Pretty Flowers
09. What Makes Me Think
10. Bird Without A Feather
11. Hands Off That Girl
12. Get Down
13. Love You Forever

Musicians:

Cedric Burnside: gitaar en zang
Luther Dickinson: gitaar
Zac Cockrell: bas
Reed Watson: drums