© Rootsville.eu

Chad McCullough (US)
tiltle: Forward
music: Jazz
release date: US 2020 - Europe 2021
label: Outside in Music
info artist: Chad McCoullough


© Rootsville 2021


Nu de "Corona" storm hier enigszins een beetje met kracht afneemt verschijnen als een "Tequila Sunrise" nieuwe albums aan de horizonten. Zo ook voor de Amerikaanse jazz trompettist Chad McCullough die in zijn thuisland vorig jaar in oktober zijn nieuw album "Forward" uitbracht. Hier in België wordt Chad alom vereenzelvigd met onze jazzpianist, master on the black & white keys, Bram Weijters. Doordat in oktober van dit jaar een Belgische tour op de agenda staat plaatsen we de recensie over "Forward" nog eens terug in de spotlights.

Release Tour 2021 (Belgium)

Okt 21 Rataplan, Antwerpen
Okt 23 Appeltuin Jazz, Leuven
Okt 24 Jazz9, Mazy
Okt 25 The Preacher, Geraardsbergen
Okt 26 Hot Club Gent
Okt 28 GC Felix Sohie, Hoeilaart

"Forward" is de eerste release van McCullough onder zijn eigen naam in meer dan een decennium. Sinds zijn debuut Dark Wood, Dark Water in 2009 uitkwam, trad de formidabele trompettist op als co-leider op twee albums met het Spin Quartet, bestaande uit een Geof Bradfield, Clark Sommers en Kobe Watkins, evenals een serie van vijf albums met de Belgische pianist Bram Weijters, inclusief het 25-delige opus Pendulum uit 2018, en met de Slowaakse pianist Michal Vanoucek.


photo Chad McCullough © Rootsville

Een van de hoogtepunten van Forward is het naadloze samenspel tussen de ritmesectie, verankerd door drummer Jon Deitemyer. Verder werkte aan dit album nog mee, pianist Rob Clearfield en bassist Matt Ulery. Ulery, Deitemyer en Clearfield hebben het afgelopen decennium gestaag samen gespeeld in verschillende incarnaties, waardoor de date een bijna familiair kenmerk heeft gekregen. Ondanks dat hij in de loop van de jaren slechts een handvol live-dates heeft gehad bij deze ritmesectie, voelde McCullough zich meteen thuis bij hen in de studio, en de samenhangende resultaten op Forward geven de indruk dat deze band al eeuwen samen speelt. Misschien helpt het dat veel van de muziek speciaal met deze spelers in gedachten is geschreven.


photo Chad McCullough & Bram Weijters © Rootsville

Forward begint met het ceremoniële openingsrefrein van "November Lake", een soulvolle intro van McCullough voordat de band vertrekt op een zwoele melodie begeleid door zachte comping van Clearfield en een gevoelige gebroken swing van Deitemyer. De melodische passages van McCullough zweven boven de standvastige ritmesectie en tonen de verbluffende vaardigheid van de componist op zijn hoorn. "Oak Park" begint met een piano ostinato die zich ontwikkelt tot een tedere, contemplatieve melodie van McCullough. Muzikaal gezien wordt de precisie van de oneven metersecties afgewisseld met de folkachtige melodie, en het hele stuk is doorgecomponeerd om het een soort structurele logica te geven.

Het ensemble schakelt met een ongehaast gemengd metrum op 'Grace at the Gavel of Grace at the Gallows'. "Focal Point" is geschreven na een bijzonder gedenkwaardige vakantie tussen McCullough en zijn verloofde die de vuurtorens langs de kust van Michigan verkenden met een vintage middenformaat camera. Het stuk verkent de fantasievolle verkenning van een nieuw territorium en bevat een bijzonder dynamische begeleiding van Deitemyer.

Het album wordt afgesloten met "Water Tower Sunset", een stuk dat de energie van een zonsondergang weergeeft, die de componist correleert met zittend op zijn achterdek kijken naar de horizon die de zon verduistert achter een oude watertoren. Op "Forward" laat McCullough het publiek achter met diepgaande meditaties van verschillende locaties en evenementen die van grote betekenis zijn voor de componist. Deze muzikale wandeling door het leven van de kunstenaar geeft het publiek inzicht in de geest van een meesterlijke componist en probeert het publiek van heinde en verre te verheffen.photo Chad McCullough © Rootsville

Tracks:

1 November Lake
2 Oak Park
3 Gentle
4 Grace at the Gavel or Grace at the Gallows
5 Focal Point
6 Water Tower Sunset