© Rootsville.eu

Charnett Moffett (US)
tiltle: New Love
music: Jazz
release date: june 11, 2021
label: Motéma
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist: Charnett Moffett


© Rootsville 2021


De internationaal geprezen bassist-componist en bandleider Charnett Moffett verfijnt een virtuoos geluid verder op New Love, zijn zevende leidersrelease voor Motéma Music, en 17e overall.
Het album is een verkennend en levendig vervolg op zijn opname Bright New Day uit 2018 en geeft uitdrukking aan Moffett's diep persoonlijke permutaties van liefde en het omarmen van verandering als onderdeel van de voortgang van het leven.

De doordringende vocale kwaliteit van de plaat tilt de componenten van het gesprek naar een hoger niveau en creëert een levendige, interactieve en doelgerichte dialoog van het ene nummer naar het andere. Deze kwaliteit komt openlijk naar voren in teksten en gesproken woord, en minder expliciet in instrumentale secties en onderscheidende dialoog tussen medewerkers. De eerste vijf nummers bevatten trioleden: Moffett, Herzen en Garcia. "Swinging In The Realms" brengt Moffett en Herzen in lyrische unisono op één lijn voordat de twee een geïmproviseerd contrapunt betreden dat dient als een gespreksonderwerp voor het album - vrij, responsief, ruimtelijk dynamisch. Het eerste nummer legt ook de basis voor een spontaniteitsoproep en respons die gedurende het hele programma pulseert. M

offett's gebruik van wah-wah op 'We Remember' verbetert de menselijke vocale kwaliteit die in New Love glinstert. "Little Flowers" wemelt van tederheid en toont het collectieve vermogen van de kunstenaars tot intieme zelfexpressie. Geïnspireerd door Bach en Jobim, bevat "Today" Moffett en Herzen in tandem melodische lead, en Garcia's virtuoze cimbaalwerk, elegant en stuwend. Velen beschouwen Moffett als een nalatenschapskunstenaar in de traditie van harmonie, geïnnoveerd door Ornette Coleman en uniek geïnterpreteerd, afhankelijk van het perspectief van de individuele kunstenaar. Het trio van Moffett leunt diep in deze traditie op 'Higher Dimensions'. "Zoals het geval is met bebop, R&B en hiphopmuziek, kunnen veel verschillende artiesten hun eigen versie van harmolodics hebben," zegt hij, "een concept met een precieze volgorde waardoor artiesten vrij van toetsen kunnen spelen en zich kunnen concentreren op de uitdrukking van wat ze echt willen communiceren.

De tenorsaxofoon van Hall verschijnt voor het eerst op 'I Didn't Know' en versterkt het ensemblegeluid met melodieuze bogen, responsief en resoluut. Vervolgens neemt hij de eerste solo op "Flying In The Air", kunstzinnig in en uit de focus tussen hoofdimprovisator en melodieuze begeleider gedurende de rest van het nummer. Misschien het best bekend - op dit moment - als tourdrummer van de onlangs overleden Wallace Roney, verleent Malick Koly zijn stilistische diepte en resonerende melodiegedreven benadering aan respectievelijk de nummers 8 en 11, "ETQ" en "Love For The People". Ondertussen nemen de zang en songteksten van Moffett de leiding op 'New Love' en blijven ze een belangrijk aandachtspunt voor de laatste vier nummers. De aanstekelijke groove van "Spirit & Bride Song" onthulde het nieuwe geluid van het ensemble toen Afropop de track in maart in première bracht als de eerste single van het album.

tracks:

 1. Swinging in the Realms 4:02
 2.   We Remember 4:53
 3.   Little Flowers 3;29
 4.   Today 3:22
 5.   Higher Dimensions 3:30
 6.   I Didn't Know 3:19
 7.   Flying in the Air  3:02
 8.   ETQ  4:48
 9.   New Love  4:38
 10. Spirit & Bride Song 4:52
 11. Love for the People 5:50
 12. Rejoice 3:57

musicians:

Charnett Moffett: fretless electric bass; vocals (tracks 9–12)
Jana Herzen: guitar; vocals (10–12)
Corey Garcia: drums (all except 8 & 11)
Malick Koly: drums (tracks 8 & 11)
Irwin Hall: tenor saxophone 6, 7,11; soprano saxophone (8,11); alto flute (9)