© Rootsville.eu

Chris Bergson (US)
tiltle: All I Got Left
music: Blues
release date: july 02, 2021
promotion: Continental Record Services (CRS)
info artist: Chris Bergson

© Rootsville 2021


Mijn eerste echte kennismaking met deze Chris Bergson was op Gevarenwinkel 2015 en mijn inziens was hij de beste act van het festival. Zelden zo een veelzijdige artist gezien die in zijn blues een hele hoop soul en funk weet in te steken. Vorig jaar schitterde hij nog op diezelfde wijze op Swing Wespelaar en dit jaar was deze Chris Bergson zonder meer de hoofd-act op 'Hageland Blues & Roots Night'. De Amerikaanse zanger/gitarist Chris Bergson begon zijn carrière als jazzmuzikant, maar uiteindelijk volgde hij zijn hart richting de Crossroads, en zo werd de blues zijn ware liefde.


photo Chris Bergson © Rootsville

Ook zonder zijn soul buddy "Ellis Hooks" gaat het leven verder en onderde zware last van Covid-19 moesten het voorbije jaar de muzikanten in alle eenzaamheid verder. Geen gejuich en het op handen gedragen worden door de fans maar in een vlaag van zinderende eenzaamheid toverde Chris Bergson zijn woonkamer om tot een podium. Het resultaat werd deze "All I Got Left" met daarop een mix van eigen nummers en geleende covers. Opener en titeltrack is een authentieke soulballad, een nummmer waarop ook het verlies van John Prine en zijn vriend Marc Lawrence die wordt herinnerd op het jazzy instrumentaaltje "Silver Surfer"

Zoals de meesteonder ons werd Bergson getroffen door de verlaten indruk die de pandemie ons opleverde. Hij verliet vaak zijn huis om door deze lege omgeving te wandelen, op zoek naar ideeën voor liedjes. Zo ontstond de countryballad "Hector en Donna". Ondanks alle kommer en kwel van de eenzaamheid onder Covid-19 schreef hij voor deze ellende nog samen met soulman Ellis Hooks het nummer "Laid Up With My Bad Leg in Lenox". Met "Latitude" haalt hij een oude original van onder het stof om het in een akoestische versie te steken. Een nummer dat is terug te vinden op het album "Fall Changes" uit 2007.

Met de drassige slide op "Cheap Guitar" belanden we in de wereld van Norah Jones & The Little Willies. De twee aan The Band verwante afsluiters zijn hier niet per ongeluk. Bergson speelde "Back to Memphis" met Levon Helm op zijn nu legendarische Midnight Rambles. Dylan's "Blind Willie McTell, gecoverd door zowel The Band als door Rick Danko solo, kreeg een speciale betekenis tijdens de pandemie en in een album vol sterke vocale uitvoeringen is zijn gepassioneerde kijk hier bijzonder uitstekend. Het in volle intimiteit in de 'huiskamer' opgenomen "All I Got Left' belicht nog meer Bergsons meesterlijke gitaar-, songwriting- en vocale vaardigheden. Met de soleerende groeten vanuit een kamer in de "Big Apple".

tracks:

01. All I Got Left
02. Laid Up With My Bad Leg in Lenox
03. Hector and Donna
04. Low Hanging Clouds
05. Cheap Guitar
06. Latitude
07. Silver Surfer
08. Last Lullaby
09. Back to Memphis
10. Blind Willie McTell