© Rootsville.eu

Clarence Spady (US)
tiltle: Surrender
music: Soulblues
release date: May 21, 2021
label: Nola Blue Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Clarence Spady

© Rootsville 2021


Clarence Sloan Spady werd geboren op 1 juli 1961 in Paterson, NJ. Hij speelt sinds zijn 5de muziek door toedoen van zijn tante die hem hoorde spelen kreeg hij later een plaatsje met zijn R & B Band-show in een plaatselijke Elks Club. Sindsdien heeft hij mensen opgeschrikt met zijn immense gitaarspel. Kortom, Clarence is een van die artiesten die mensen echt kunnen raken. Hij brengt een scala aan emoties in je naar boven tijdens zijn optredens en opnames.

Sinds 1996 wrodt hij beschreven als "de toekomst van de blues". Hij speelt met een niet aan te leren diepgang en gevoeligheid en combineert moeiteloos blues, jazz, funk, latin en rock tot zijn eigen unieke stijl. Zijn ontroerende gitaarspel, ruige straatzang, songwriting en live improvisaties worden bij elk optreden gedemonstreerd.

Zijn nieuwe album "Surrender" wordt op 21 mei uitgegeven en bevat 9 wondermooie soulbluesjes. Dit is de eerste release voor Spady sinds 2008 en het is een geloofsbelijdenis en verklaring van vastberaden herstel van een artiest wiens leven vol dramatische ups, downs en zijsporen was sinds hij halverwege de jaren 90 op het toneel verscheen. Het is volkomen aangrijpend dat ervaren bluesman Clarence Spady ervoor koos om zijn versie van Z.Z. Hill's hit 'Down Home Blues', op zijn nieuwe album 'Surrender', zoals de gitarist uit Pennsylvania de voetsporen heeft gevolgd van de soul-bluespionier, die een combinatie van blues en eigentijdse soulstyling creëerde die hielp om de blues terug te brengen naar modern zwart bewustzijn. Het album bevat ook materiaal en uitvoeringen van verloren vrienden, Lucky Peterson en drummer Shorty Parham, en een speciaal nummer dat hij schreef voor zijn zoon, wiens leven werd afgebroken toen hij slechts 25 was, waardoor een zeer emotioneel landschap ontstond.

Twee glinsterende tonen uit Spady's Stratocaster brengen ons de Memphis soulopener 'If My Life Was A Book', die de toon zet van introspectie en herinneringen aan een muzikaal leven. Vervolgens draagt ​​hij de gitaarwerkzaamheden over aan opkomend fenomeen Adam Schultz, die schreef en de hoofdrol speelde in "Good Conversation". Een superglad nummer met soulvolle zang en jazzy smaken van smakelijke blazers van Tom Hamilton en keyboards van Scott Brown en Bob O'Connell op orgel. Spady demonstreert de breedte van zijn theatrale vaardigheden op de langzaam brandende blues "When My Blood Runs Cold." Het verbluffende nummer van Lucky Peterson is het perfecte voertuig voor zijn meesterlijke vocale en gitaarvaardigheden. Er is vaak gezegd dat het zingen van de blues je een beter gevoel geeft en je pijn verlicht in iets lichters als de muziek, door middel van teksten en melodieën, je in staat stelt om de tragische realiteit te begrijpen. Spady laat ons dit zien in de rechttoe rechtaan blues shuffle 'K-Man', een lied dat hij schreef voor zijn zoon Khalique, als een catharsis gedenkteken van een te vroeg meegenomen kind, aan wie hij elke dag denkt.

Spady draagt ​​zijn hart op zijn tong tijdens het emotionele titelnummer 'Surrender', waarbij hij zijn ziel blootlegt in een berouwvol getuigenis van gospelblues. De eerder genoemde Z.Z. Hill Standard krijgt een akoestische behandeling voor het album en markeert een frisse benadering van het vaak opgenomen en geliefde "Down Home Blues". De eerste van drie live tracks uit 1999, "Addiction Game", vind Spady in zijn element die diep in zijn gitaar en zang graaft, terwijl de band zorgt voor diepe funk-groove vol vurige karbonades. Mark Hamza drijft het kwartet voort op Hammond-orgel en pedaalbas, terwijl Spady vlammende solo's ruilt met saxofonist Tom Hamilton op de moedige instrumentale 'Jones Falls Expressway'. Shorty Parham zingt met Spady in de finale "Pick Me Up", een ontspannen pleidooi voor een minnaar van een berouwvolle en nederige man. Opmerkelijk genoeg is Surrender pas de derde release van Clarence Spady in een kwart eeuw. Hopelijk zal het sterke album hem achterstallige aandacht en steun opleveren, zodat we niet zo lang hoeven te wachten op de volgende.


tracks:

01. If My Life Was A Book
02. Good Conversation
03. When My Blood Runs Cold
04. K-Man
05. Surrender
06. Down Home Blues
07. Addiction Game
08. Jones Falls Expressway
09. Pick Me Up