© Rootsville.eu

Crystal Thomas (US)
tiltle: Now Dig This
music: Blues
release date: 2021
label: Dialtone Records
info artist: Crystal Thomas


© Rootsville 2021


Na een paar in eigen beheer uitgebrachte opnames, was zangeres Crystal Thomas te horen op verschillende tracks op een opname van de Japanse band Bloodest Saxophone, getiteld “Texas Queens Five”, ooit besproken in 2019. En hoewel Thomas eigenlijk een inwoner is van Shreveport, Louisiana, groeide ze op met het luisteren naar muziek die zijn oorsprong vond in de Lone Star State.

Op haar nieuwste album maakt Thomas al snel duidelijk dat ze geen onbekende is in de blues-tradities die diep door de erfenis van de Texaanse muziek lopen. Ze opent met een stevige shuffle op 'I'm A Fool For You Baby' . Thomas moest absoluut haar best doen, want de band die haar steunde, bestond onder meer uit wijlen Lucky Peterson op keyboards, Johnny Moeller van de Fabulous Thunderbirds op gitaar, zijn broer Jason die het drumstel bemant, James Fenner op conga's en veteraan Chuck Rainey op basgitaar.

De band zorgt voor een doordringende, funky groove voor de gespierde stem van de Thomas op 'I Don't Worry Myself', en vertragen vervolgens het tempo voor 'Take Yo' Praise ', een liefdesballad waarin Thomas haar tijd neemt en haar emoties onder controle houdt. 'Ghost Of Myself' is alweer een “slowburner”. Op 'Blues Funk’ maakt Peterson een wilde rit op het orgel, waarna een vlotte reactie volgt van Moeller op gitaar .

De plaat gaat verder op zijn élan en Thomas levert een opvallende vertolking van Janis Joplins "One Good Man" . De band verhoogt dan het energieniveau op "No Cure For The Blues", en Thomas reageert op dezelfde manier en geeft een stem aan een vrouw diep in de greep van de blues. Johnny Moeller trekt de gashendel open op 'Can't You See What You Doing To Me', waar hij fantastisch fretwerk neerzet op het deuntje van Albert King. Een ander hoogtepunt doet zich voor op "The Blues Ain't Nothing But Some Pain". Thomas laat je hier elke noot voelen, elk beetje angst met een song die geen twijfel laat bestaan ​​over haar vocale vaardigheden. Dat feit wordt nog eens benadrukt op het slotnummer, een geweldig duet met Peterson in "Let’s Go Get Stoned".

Sommige zangers zouden worden geïntimideerd zijn door met een band van dit kaliber te werken. Crystal Thomas zingt al haar hele leven en heeft daar duidelijk geen probleem mee en levert hier een stevige schijf af !

Tracks:

1. I'm A Fool For You Baby
2. I Don't Worry Myself
3. Take Yo' Praise
4. Ghost Of Myself
5. Blues Funk
6. One Good Man
7. No Cure For The Blues
8. Can't See What You're Doing To Me
9. The Blues Ain't Nothing But Some Pain
10. Let's Go Get Stoned

Musicians:

Zang: Crystal Thomas
Bas – Chuck Rainey
Congas – James Fenner
Drums – Jason Moeller
Gitaar – Hiroki Shimizu, Johnny Moeller, Stevie Fulton
Hammond – Lucky Peterson
Hammond, Piano – Nick Connolly