© Rootsville.eu

Curtis Saldago (US)
tiltle: Damage Control
music: Blues
release date: 2021
label: Alligator Records
info artist: Curtis Saldago


© Rootsville 2021


Salgado doet op “Damage Control “wat Salgado het beste kan. Hij grijpt in zijn multi-genre trukendoos en haalt het beste uit blues, soul, rock en meer. Zijn vocalen weven, bobben en zweven, soms prikkend met nuance, en dan slaan met onbeperkte kracht; van de singer-songwritersfeer van 'Precious Time' tot het sockhopgevoel van 'Count to Three' uit de jaren 50. “Damage Control” is geen 'fly-by-night'-release. Het album was goed gepland en uitzonderlijk uitgevoerd.


photo Curtis Saldago © Rootsville (2019)

Salgado, geboren in 1954, groeide op in Eugene, Oregon met muziek om hem heen. Hij woonde een optreden van Count Basie bij toen hij 13 was en besloot toen en daar dat muziek zijn roeping was. Nadat hij een mondharmonica in handen had gekregen, begon Curtis de blues van Little Walter en Paul Butterfield te verslinden en leerde hij zichzelf spelen. Toen hij begin twintig was, maakte hij al naam in Eugene, de barscene in Oregon, eerst als zanger / mondharmonicaspeler van The Nighthawks en later als co-leider van The Robert Cray Band. Al die tijd was Curtis zijn vak aan het scherpen en originele liedjes te schrijven.

Curtis 'gepassioneerde en inzichtelijke songwriting komt tot uiting in 12 van de 13 nummers. De enige cover op “Damage Control” is Slow Down", een hit van Larry Williams die eerder door The Beatles werd gecoverd. Deze harde oplader sluit het album af, waardoor de luisteraar buiten adem blijft en meer wil. Andere opvallende punten op deze release zijn de bluesverhalen van 'The Fix is ​​In', de Cajun-achtige 'Truth Be Told', het autobiografische 'I Don't Do That No More' .

Ondanks al zijn successen is Salgado geen onbekende in tegenspoed. Tijdens zijn carrière heeft hij meerdere gezondheidsuitdagingen overwonnen, vechtend tegen leverkanker in 2006 en longkanker in 2008 en 2012. In maart 2017 onderging hij een viervoudige bypass-operatie. Hij is niet alleen sterker teruggekomen, hij is ook een van de meest productieve songwriters van het genre geworden en heeft dat briljante licht op dit album geschenen.

Curtis Salgado heeft bij deze alweer schitterend werk afgeleverd.

Tracks:

01. The Longer That I Live
02. What Did Me In Did Me Well
03. You're Going To Miss My Sorry Ass
04. Precious Time
05. Count Of Three
06. Always Say I Love You (At The End Of Your Goodbyes)
07. Hail Mighty Caesar
08. I Don't Do That No More
9. Oh For The Cry Eye
10. Damage Control
11. Truth Be Told
12. The Fix Is In
13. Slow Down

Musicians:

Curtis Salgado: zang en harmonica
George Marinelli : guitar
Kevin McKendree : toetsen
Wendy Moton : backing vocals
Wayne Toups: accordion
Johnny Lee Schell: bas
Mike Finnigan en Jim Pugh: piano
Tony Braunagel: drums
Kid Andersen: guitaar en bas
Jerry Jemmott: bas
Kevin Hays: drums