© Rootsville.eu

Dana Gillepsie (UK)
tiltle: Deep Pockets
music: Blues
release date: 2021
label: Ace Records
info artist: Dana Gillepsie


© Rootsville 2021


Hoe lang gaat "Dame Dana" al mee in de muziek gemeenschap van het Britse gemenebest? Al heel, heel lang. Vanaf haar tienerjaren is Gillespie betrokken geweest bij de opname van talloze albums, en uitgegeven in theaterproducties als "Jesus Christ Supersta" en een aantal films. Haar muziekstijl is in de loop der jaren verschoven van tienerpop en folk in het begin van haar carrière, tot rock in de jaren 1970 en recentelijk de blues. Dana Gillespie is van jongs af aan toegewijd aan de blues en ontdekte de blues toen ze in 1962 naar het "American Folk Blues Festival" ging en ook om de "Yardbirds" in de Marquee Club te zien. Blues was mijn haar muzikale liefde omdat het aards, spiritueel en eerlijk is.


photo Dana Gillepsie © Rootsville (2014)

Ik herinner me nog alsof het gisteren was, haar intieme concert samen met "The London Blues Band" in de tot verbeelding sprekende "El Dorado" te Humbeek in 2014. Zonder soundcheck maar met een wervelende en swingende ‘Big Boy’ zet Dana Gillepsie de ‘El Dorado’ al onmiddellijk in vuur en vlam. Om Dana nu nog eens aan het werk te zien moeten we wachten 11 november van dit jaar wanneer ze samen met "The London Blues Band" haar opwachting zal maken bij "Move2Blues" in de MOD te Hasselt.

Ondertussen kunnen we ons nog opwarmen aan haar nieuwste album "Deep Pockets", uitgegeven bij het gerenommeerde "Ace Records". Ook bij Dana Gillepsie is de quote "Oude Wijn behoeft geen krans" van toepassing. Dana Gillespie's affaire met de blues vertoont niet het minste teken van verzwakking. Wie had kunnen voorspellen dat ze in haar zesde decennium van muziekmaken haar beste werk zou maken? Tot nu toe was 2021 een bannerjaar voor de 72-jarige persoonlijkheid. Het begon met de publicatie van haar memoires, Weren't Born A Man. Dit werd gevolgd door een succesvolle YouTube-reboot van haar populaire radioshow, Globetrotting With Gillespie.

"Deep Pockets", de volgende- "Under My Bed" tot 2019 is een verzameling van 12 originelen van Gillespie, meestal geschreven met de langdurige leadgitarist Jake Zaitz. Het is een reflecterend album, geboren uit Covid-lockdown. Als er ooit een missie van Gillespie zou zijn, zou het kunnen worden samengevat in 'Beat Of My Own Drum'. Ondertussen is 'The Truth About Lying' een nummer dat ze alleen nu had kunnen schrijven. Afkomstig van een nieuwe artiest, klinkt het misschien gewoon verwijtend, maar van iemand die echt heeft geleefd, zijn de ondubbelzinnige waarschuwingen over de bijtende effecten van oneerlijkheid huiveringwekkend aannemelijk. Hoewel er momenten zijn die aan verlies raken, zoals de beklijvende elegie 'Now You're Stardust', zou de algehele leidende geest van het album kunnen worden samengevat als 'be happy, play the game', de wijsheid van wijlen Sri Sathya Sai Baba voor wiens filosofie Dana al lang een wereldwijde ambassadeur is.

"Deep Pockets" is eerder aangekomen dan gepland. Nadat de eerste Britse lockdown een stormloop van de industrie van Dana en een album vol liedjes veroorzaakte, vlogen zij en haar band weg om het Lugano Blues Festival te spelen. Met een huis aan het Lago Maggiore tot hun beschikking en geen idee wanneer de Londense studio's weer zouden openen of sluiten, leek het haar plotseling een goed idee om geïmproviseerd op te nemen. Alles wat je hoort, werd vastgelegd in die oogverblindende zomerse setting gedurende slechts vier dagen, in één of twee takes. Niets is overwerkt of overdreven geprikkeld, en Dana's stem, feilloos in zijn toonhoogte en zo expressief als altijd, is precies hoe het klinkt in een liveshow. What you hear is what you get! Soms deep bluesy dan weer met een exotische rumba beat en sax grooves zoals we deze kennen van bij haar landgenoot James Hunter.

Tracks:

01. Beat Of My Own Drum (5:47)
02. We Share The Same Sky (4:10)
03. The Truth About Lying (3:21)
04. Deep Pockets (3:44)
05. When You're Feeling Blue (4:32)
06. Back In The Day (3:42)
07. Your Heart Sets You Apart (5:06)
08. In Times Like These (4:17)
09. Now You're Stardust (4:28)
10. Up Yours (3:14)
11. Howling, Howling (4:30)
12. Putting My Dreams On Hold (4:27)