© Rootsville.eu

Daniele Germani (I)
tiltle: A Congregation Of Folks
music: Jazz
release date: march 26, 2021
label: GleAM Records
promotion: Lydia Liebman Promotions (Niamh White)
info artist:
Daniele Germani

© Rootsville 2021


Oorspronkelijk afkomstig uit de Frosinone-regio van Italië, maar gevestigd in Brooklyn, NY, is Daniele Germani een snel opkomende ster in de hedendaagse jazzscene in New York. Germani studeerde af aan het Conservatorium van Frosinone en verhuisde in 2013 naar Boston toen hem een ​​studiebeurs werd aangeboden voor het Berklee College of Music. Terwijl hij daar was, werd hij toegelaten tot het prestigieuze Berklee Global Jazz Institute van Danilo Perez, waar hij studeerde onder de voogdij van Terri Lyne Carrington, Joe Lovano, en zijn mentor, George Garzone. Zijn onthullende ervaringen in de klas werden alleen geëvenaard door die van de muziektent, meestal die van Wally's Jazz Cafe, de legendarische jazzclub waar Germani zijn tanden sneed.

Bekend als het "oefenterrein" voor lokale en opkomende muzikanten, werd het optreden bij Wally's een regelmatig verschijnsel voor Germani; uiteindelijk trad hij daar 2-3 keer per week op als sideman en met zijn eigen groepen. Een wisselende "Congregation of People" uit alle delen van de wereld zou zich avond na avond bij Germani voegen op de legendarische locatie. Wally speelde een cruciale rol in de muzikale en persoonlijke ontwikkeling van Germani, en veel van de levendige en inspirerende geest van de club is terug te vinden op dit opgenomen debuut.

Al vroeg in zijn tijd in Boston maakte Germani contact met zijn collega-Italiaanse bassist Giuseppe Cucchiara, de Zuid-Koreaanse drummer Jongkuk Kim en de in Oregon geboren pianist Justin Salisbury. Ze klikten meteen en vormden een hechte groep die zich ontwikkelde tot een zinvolle vriendschap en muzikaal partnerschap. Ze traden vaak op in Boston - bij Wally's en in diverse ensembles in Berklee - en ze bleven een eenheid tijdens hun afstuderen en de daaropvolgende verhuizing naar New York City in 2017. Sindsdien zijn ze samen blijven optreden en hebben ze succesvolle onafhankelijke carrières opgebouwd. op zichzelf, elk oplopend naar de status van "eerste oproep" onder hun getalenteerde collega's.

Germani ging in 2019 een persoonlijke uitdaging aan in opdracht van zijn goede vriend en frequente medewerker Leo Genovese. "Leo is een briljante componist en al zijn liedjes zijn mooier dan de vorige", zegt Germani. Geïnspireerd door Genovese's schat aan adembenemende composities, daagde Germani zichzelf uit om één nummer per dag te schrijven. “Mijn doel was om aanwezig te zijn op het moment bij het schrijven van liedjes… Ik volgde de stroom van het moment, en mijn benadering van schrijven veranderde afhankelijk van wat er die dag gebeurde. Ik wilde verrast worden door mijn eigen creaties. " Tot op heden heeft Germani meer dan 450 nummers geschreven. Twee van hen verschijnen op Leave It Blank For Now; Germani's Chant Records-release in 2020 met Genovese, zijn Wally's bandmaat Boni, stoere bassist Francesco Marcocci en nogmaals Kim - tien anderen zijn te zien op dit verbluffende debuut.

In "A Congregation of Folks" neemt Germani luisteraars mee op een uitgebreide emotionele reis die varieert van vrolijk en rauw tot nadenkend en onderzoekend. Hoogtepunten zijn onder meer de energieke opener "They Move In On The Action" die plaats maakt voor het lyrische "One Moment to Moment", een mooie showcase voor Salisbury. Een ander hoogtepunt is het meditatieve titelnummer dat opent met een prachtige solo-intro voor saxofoon "bedoeld om geliefde mensen bij elkaar te roepen". Dit nummer is geïnspireerd op de voorkant van het album: de trouwfoto van zijn ouders met Germani en zijn band digitaal over de opname heen gelegd, waardoor iedereen bij elkaar komt. "No Clouds in the Air" is een contemplatieve verkenning die begint met een zware drone, achtervolgd en vooruitziend, terwijl Germani en zijn band duelleren in tonen, waardoor een rijk tapijt van geluid ontstaat. "You Won't Find A Better Listener" is een vreugdevol en muzikaal gesprek tussen Germani en Salisbury, vergeleken met "het beste laat op de avond, vol bruisend en diepgang.

tracks:

01 They Move In On The Action
02 One Moment To Moment
03 The Capital Creed
04 A Congregations Of Folks
05 Half Believe It
06 In The Field Of The Unconcius
07 Eres Luz Variation
08 Eres Luz
09 But It Does'nt Mean It's Danger Free
10 No Clouds In The Air
11 Salisbury Introduces YLWFBL
12 You Like Won't Find A Better Listener
13 Farewell (Congregations Of Folks)