© Rootsville.eu

Dave Young (Can)
tiltle: Mantra
music: Jazz
release date: november 05, 2021
label: Modica Music
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist:
Dave Young

© Rootsville 2021


Young is een van Canada's meest gevierde bassisten. Hij was de eerste muzikant van onder meer Oscar Peterson, Tommy Flanagan, Kenny Barron, Oliver Jones en Cedar Walton en heeft een internationale carrière van zo'n vijftig jaar opgebouwd. Op Mantra breidt Young zijn sextet uit, met trompettist Kevin Turcotte, rietblazer Perry White en een backline van Reg Schwager op gitaar, Brian Dickinson op piano en Terry Clarke op drums, met drie gasten: Ewen Farncombe op orgel, John Johnson op altsax en fluit, en Les Allt ook op fluit.

Rond Toronto, waar hij sinds 1967 is gevestigd, heeft Young een vruchtbare carrière opgebouwd als sideman en sessiespeler die opvalt door zijn fijne technische faciliteit en elegante toon. Op Mantra, Young's zestiende release als leider, verlegt hij zijn focus door de presentatie van zes originele composities naast Thelonious Monk, Woody Shaw en Horace Silver. Young ziet deze vrij vloeiende nummers als startpunt voor zijn medewerkers: "Ik hou van composities die niet al te ingewikkeld zijn in termen van harmonische veranderingen - het zet de jongens te veel aan het denken", zegt Young. "Ik ben er vast van overtuigd dat je niet te veel moet nadenken als je improviseert - je moet gewoon met de stroom meegaan." En met de stroom meegaan is wat de band zeker doet, zich elastisch uitstrekken door verschillende gevoelens en stijlen en altijd terugspringen in zachte maar precieze groeven.

Zoals zoveel muzikale projecten, kwam Mantra samen tijdens een van de korte terugvallen van de lockdown. Hoewel de composities op het album allemaal verder teruggaan, fungeert Mantra als een collector's edition voor Young's composities van de afgelopen twintig jaar. Voor Young, die aan ongeveer 25% van de werklast werkt die hij ervoer vóór de Coronavirus-pandemie, was de kans om iets vast te leggen essentieel: “Er is veel tijd om een ​​stap terug te doen en alle dingen die er gebeuren echt te waarderen, en om de muziek die je eigenlijk zou willen opnemen – opnemen is een van onze prioriteiten.” Ondanks de moeilijke situatie waaruit het album is voortgekomen, klinkt Mantra alsof de band nooit uit elkaar is geweest, geholpen door een ruimtelijk geluid geproduceerd door Roberto Occhipinti.

 

tracks:

1. Green St Caper (6:20)
2. The Gypsy (6:07)
3. Waltz for Blue (6:22)
4. Evidence (3:55)
5. Inside a Silent Tear (5:53)
6. Mantra (5:18)
7. Opus de Funk (5:57)
8. Ode to the Southwest (7:47)
9. We Three As One (6:14)
10. Myako’s Waltz (6:14)