© Rootsville.eu

David Crosby (US)
tiltle: For Free
music: Singer-songwriter
release date: july 23, 2021
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist:
David Crosby

© Rootsville 2021


David Van Cortlandt Crosbys een Amerikaans gitarist en singer-songwriter. Hij maakte van 1965 tot 1968 deel uit van de folkrockgroep The Byrds en vormde daarna met Stephen Stills en Graham Nash  de supergroep Crosby, Stills & Nash. Neil Young  sloot zich bij hen aan toen ze op het Woodstock-festival optraden.

De folkrockpionier, die in 2009 werd opgenomen in de prestigieuze Songwriters Hall of Fame, heeft ook gediend als ons sociale geweten, door niet alleen welsprekend te schrijven over maatschappelijke kwesties in nummers als "Almost Cut My Hair" en "Wooden Ships", maar het continu doneren van concertopbrengsten aan gelijkgestemde doelen. Zijn torenhoge invloed en briljante vermogen om de geest van onze tijd in zijn muziek te vatten, blijft onverminderd.

Het goede nieuws is dat Crosby op 80-jarige leeftijd net zo betrokken en energiek blijft als altijd, zonder dat het einde in zicht is. De creatieve sluizen die een paar jaar geleden opengingen blijven stromen en Crosby verheugt zich erover dat de nummers nog steeds binnenstromen. Hij denkt niet al te diep na over waarom de muze hem in dit late stadium van zijn carrière heeft bezocht, maar biedt aan dat misschien toen CS&N eindigde, "er veel opgekropte creatieve sappen waren.

Er is veel geschreven over het feit dat David Crosby het grootste deel van het afgelopen decennium een creatieve renaissance heeft doorgemaakt, een feit dat wordt bevestigd als je bedenkt dat hij in de afgelopen zeven jaar vijf solo-albums heeft uitgebracht, waarmee hij veruit het trackrecord dat hij werd al vroeg bereikt door van 1971 tot 1993 slechts drie individuele offers te brengen. de tijd die hij daarvoor nog heeft.

Slechts een maand voor zijn 80ste verjaardag keert David Crosby terug met een nieuwe plaat 'For Free' en zet hij een carrière-renaissance voort die op zijn minst een paar jaar geleden onwaarschijnlijk zou zijn geweest. De beroemde zanger en songwriter is ongetwijfeld een van de groten. Zijn rol als een van de oprichters van twee van de baanbrekende groepen van de late jaren 60 (The Byrds/Crosby, Stills, Nash en Young) en zijn bijdrage en invloed op wat bekend werd als de Laurel Canyon-sound, bevestigt Crosby's status.

Helaas is Crosby's carrière achtervolgd door persoonlijke tragedies, slechte gezondheid, middelenmisbruik en een schijnbaar ongeëvenaard vermogen om mensen te irriteren, met name zijn medebandleden. Met de release van 'Lighthouse' in 2016 maakte Crosby weer geweldige muziek in de studio en toerde met gelijkgestemde muzikanten die Crosby's muzikale nalatenschap begrepen en er iets aan wilden toevoegen. Het ontstaan ​​van deze heropleving is terug te voeren op Crosby's werk in CPR, een trio dat hij vormde met zijn zoon James Raymond en Jeff Pevar. Het was Raymond die Crosby's eerste soloalbum in twintig jaar produceerde ('Croz' uit 2014) en nu aan het roer staat 'For Free'.

'For Free' is een prima album dat Crosby's uitgebreide fanbase zeker zal plezieren. Zoals ik al eerder zei, zijn de nummers opmerkelijk beknopt (soms eindigend met een onverwachte plof waardoor je naar meer verlangt). De jazzy neigingen die aanwezig zijn in sommige van Crosby's werk worden in reserve gehouden, schijnbaar tevreden om kleur toe te voegen via de occasionele injectie van hoorns. Passend is Crosby centraal, zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven stem perfect op een reeks liefdevol vervaardigde nummers gezegend met onberispelijke vocale arrangementen, vaak boven een bed van akoestische gitaren.

tracks:

  1. River Rise (3:33)
  2. I Think (4:52)
  3. The Other Side of Midnight (3:14)
  4. Rodriguez for a Night (3:17)
  5. Secret Dancer (3:14)
  6. Ships in the Night (3:25)
  7. For Free (3:43)
  8. Boxes (4:14)
  9. Shot at Me (3:13)
  10. I Won't Stay for Long (4:29)