© Rootsville.eu

David Liebman (US)
tiltle: Selflessness (The Music Of John Coltrane)
music: Jazz
release date: september 03, 2021
label: Dot Time Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist: David Liebman


© Rootsville 2021


Dave Liebman heeft altijd verklaard dat als hij één primaire invloed en inspiratiebron zou moeten noemen, het John Coltrane zou zijn. De eerste keer dat hij Coltrane in Birdland in februari 1962 zag, was hij 15 jaar oud."Selflessness" is de nieuwste in Liebmans Coltrane-tributecatalogus met titels als Homage To John Coltrane, Compassion (met Joe Lovano), Joy (met de Dave Liebman Big Band), John Coltrane's Meditations en Lieb Plays the Blues á la Trane. Hij heeft ook deelgenomen aan verschillende Coltrane-eerbetonen, zoals "Live Under the Sky", een beroemd concert in Tokio met Wayne Shorter in 1987.

Het is ook meer dan duidelijk dat Liebman een unieke en herkenbare stijl heeft, een sterke muzikale persoonlijkheid die op geen enkele manier een imitatie is van die van Trane. Dat is al duidelijk vanaf het eerste nummer, "Mr. Day." Liebman is niet voor niets een NEA Jazz Master - zijn vloeiendheid, helderheid en originaliteit op sopraan zijn verbijsterend

"Compassion" creëert een beklijvende sfeer, in Liebman's arrangement, met Vashlishan op windsynthesizer en Avey op zijn Vintage Vibe - een moderne elektrische piano die eruitziet als een Wurlitzer maar meer klinkt als een Fender Rhodes. Het volgende nummer opent met een lange en dramatische solo piano-improvisatie die voortbouwt op en leidt naar 'My Favorite Things'. Het is waarschijnlijk de beroemdste wals in de jazz, maar hier is hij in 4.

"Olé" was Coltrane's arrangement van een volkslied uit Spanje genaamd "Venga Vallejo". Het werd vermeld als een Coltrane-compositie omdat platenmaatschappijen de gewoonte hadden om zoveel mogelijk nummers toe te schrijven aan de artiest die ze onder contract hadden. Die praktijk kwam zowel de artiest als het label financieel ten goede, terwijl een "volkslied uit het publieke domein" hen niets opleverde, en kredieten aan componisten die niet onder contract stonden, kostte hen in feite geld. Evenzo schreef Impulse het publieke domein "Spiritueel" toe aan Coltrane.

Het volgende nummer is Vashlishans bijdrage als arrangeur. Deze originele versie van "Lazy Bird" biedt een nieuwe akkoordprogressie en een ritme dat Cubaans-achtig is, maar op een vrije en open manier wordt gespeeld. Dit wordt gevolgd door een aangrijpende vertolking van "Peace on Earth", met de fluit van Liebman en Vashlishan. In Liebmans arrangement van "One Up, One Down" wordt het thema gevolgd door een uitgebreide drumsolo over de ritmische "hits". Dan is er een vurig duet van drums en sopraan. Liebman merkt op dat ze “probeerden vast te leggen hoe Trane en Elvin ergens op de set als duo zouden spelen.

Deze duo's gingen verder dan de bleke in termen van energie, passie en techniek, nooit aangetroffen in de jazz op dat niveau." Coltrane was geïnteresseerd geraakt in concepten als 'zelfloosheid' door zijn lezingen over oosterse religies. In de herwerking van Avey komt een ietwat funky en enigszins "gebroken" drumpatroon na het thema binnen, wat elektriciteit toevoegt aan de verschillende solo's. Het laatste nummer, "Dear Lord", vertraagt ​​het tempo. Het begint alleen al met Marino's ontspannen, meditatieve strijkbas. Vashlishan komt binnen met de melodie op fluit terwijl Liebman om hem heen improviseert, ondersteund door wolken van geluid van Avey's keyboard, Marino's langgebogen tonen en kleurspatten van Ritz. Het maakt een passend einde aan dit prachtige eerbetoon aan de meester, John Coltrane.

tracks:

1 Mr. Day 7:40 
2 Compassion   5:31 
3 My Favorite Things    8:35
4 Ole   7:44 
5 Lazy Bird     5:47 
6 Peace on Earth     4:06
7 One Up One Down  4:34
8 Selflessness   7:16
9 Dear Lord   3:38