© Rootsville.eu

David Ronaldo (B)
tiltle: Shoot Them With Words
music: Rock - Roots - Blues
release date: june 18, 2021
label:
Fandango Music
info artist: David Ronaldo

© Rootsville 2021


Nadat David Ronaldo & The Dice in 2019 het langverwachte "Citizen of the World" uitbracht bleek dit onmiddellijk een schot in de roos te zijn. Doordat de Corona pandemie enigszins roet in het eten kwam gooien op het gebied van de "Citizen of the World - tour" maakte David en de zijnen toch van de nood een deugd en trok David Ronaldo met een keur van muzikanten zich terug ginder on the hill van Kerkom City.


photo David Ronaldo © Rootsville

Ronaldo's nieuwe digitale voetafdruk bevat 11 tracks en werd uiteraard opgenomen in de kwaliteitsvolle studio "Fandango". Naast Ronaldo & The Dice dat bestaat uit David Ronaldo, Charly Verbinnen, Tim Van Passel, Marco Epis en Dirk Lekenne werkte ook enkele andere topmuzikanten mee aan dit album. 11 nummers waarvan er 9 originals zijn.

"David Ronaldo & The Dice" zijn ze in België wereldberoemd en staan voornamelijk bekend voor hun eerbetoon aan gitaar helden als er zijn Bob Dylan, Neil Young en Steve Earl. David's rauw getinte klankkleur lijkt wel gegoten voor deze muziek. Is het nu unplugged of het ganse elektrische pakket de bezieling van David en zijn band blijft steeds dezelfde. Ook op dit album blijft de signature van David Ronaldo gelden en rockt het album stevig van begin tot einde met onder meer opzwepende Southern rock zoals op "Mythomania".

De aftrap wordt gegeven met "Free", een met slide doordrenkt nummer dat op "Live" concerten meteen zijn talrijke fans de zaal gloeiend zal doen zinderen. Número dos is met "Midnight Sun" een mix van Crazy Horse en de Eagles, het is er eentje wat uiteraard het statement "Quality" doet oplichten en werd net als "Gunslinger" en "Burn Up My Love" geschreven door Lesley Verbeeck. De soms wel harmonieuze backing vox bestaan uit Chantal Kashala, Luk de Graaff, Piet Vastenavondt en Hedwig Peetermans en geven nog een extra dimensie aan dit rockend schijfje.

In een vleugje van Irish folk gedrenkt luisteren we dan naar de prachtige maar toch een beetje uptempo ballad "Gunslinger". Prachtig nummer waar het volledige instrumentarium tot z'n recht komt, alsof Billy The Kid opgroeide op het groene eiland. En zo worden de lyrics over een legende gebracht door onze local hero. Met in het geheugen die andere rocker "Steve Earl", gaat ook "Ballad of John and Mary" dan weer over twee andere outlaws, namelijk Bonnie & Clyde.

"Substance Boogie" is dan weer een footstompin' mix van blues en bluesrock waarna we met "God Doesn't Care" weerom die eigen getinte sound krijgen van David Ronaldo. Met een "Wonder...lijk" aanvoelende intro krijgen we "Burn Up My Love", een nummer dat stevig overkomt met de luchtverplaatsende basgrooves van Tim Van Passel...uptight everything's alright met als extra de howlin' voice van Chantal Kashala. Na het alom rockende "Mythomania" krijgen we een bijzonder eerbetoon aan P. Van Sant met diens "The Times They Haven't Change At All". Mooi gaste, mooi!

Als het podium met een witte Marshall muur zou zijn getooid tijdens hun live concert ben ik er van overtuigd dat de fans met "Too Little Blood" totaal over de rooie zouden gaan. Tijd om af te sluiten en omdat Neil Young nog niet aan de beurt is geweest wordt de uitsmijter Neil's "Down By The River"...grave kost mannen, het kot zal te klein zijn. Top!

tracks:

01 Free
02 Midnight Sun
03 Gunslinger
04 Ballad of John and Mary
05 Substance Boogie
06 God Doesn't Care
07 Burn Up My Love
08 Mythomania
09 The Times They Haven't Change At All
10 Too Little Blood
11 Down By The River

musicians:

David Ronaldo – vocals - acoustic 6 & 12 string guitar, electric rhythm guitar
Marco Epis – drums & percussion
Charly Verbinnen – lead & acoustic guitar
Tim Van Passel – bass guitar
Dirk Lekenne – backing vocals - lead, slide & lap steel guitar

special guests:

Pieter Akkermans: Hammond
Wim Degeest: blues-harp
Andries Boone: viool en mandoline

backing vocals:

Chantal Kashala, Luk de Graaff, Piet Vastenavondt en Hedwig Peetermans.